Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Faculteit GMW scoort uitstekend in het NWO Onderzoekstalent programma

26 april 2013

NWO kent in het Onderzoekstalent programma vijf promotieprojecten toe aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het gaat om een ronde voor onderzoek in de alfa/gamma-sector. Vier plaatsen gaan naar de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, de vijfde is voor de faculteit Rechtsgeleerdheid. Landelijk werden 42 projecten gehonoreerd.

Het Onderzoekstalent programma biedt aan getalenteerde, ambtieuze studenten de mogelijkheid om een wetenschappelijk carrière te starten.

De gehonoreerde projecten zijn:

Dr. J.K. Dijkstra, prof. dr. D.R. Veenstra, R. Savickaite MSc

Samenvatting: Doel van het project is om onderzoek naar romantische relaties, zoals verkering en daten, te integreren met onderzoek naar peer relaties met behulp van sociale netwerkanalyse.

Dr. D.H. van Rijn, prof. dr. E.J.M. Wagenmakers, U. Böhm

Samenvatting: Belangrijke modellen voor het maken van beslissingen op basis van waarneming veronderstellen dat het ‘voorzichtigheidsniveau’ constant blijft tijdens het beslissingsproces. Maar recentelijk wordt verondersteld dat een mens minder voorzichtig wordt als er meer tijd aan een beslissing wordt besteed. Het onvermogen om te kiezen tussen twee opties zou de beslisser het idee geven dat beide opties gelijk zijn. Om na te gaan of dit klopt wordt een wiskundig model voor de interpretatie van gedrags- en elektrofysiologische data ontwikkeld.


Dr. M.A.J. van Duijn, prof. dr. T.A.B. Snijders, N.M.D. Niezink MSc

Samenvatting: In het project wordt een bestaand model voor de analyse van sociale netwerken en individuele kenmerken verder ontwikkeld zodat de individuele kenmerken niet langer in stapjes over de tijd kunnen veranderen, maar vloeiend en continu. Dit gebeurt door een wiskundige aanpassing van het model.

Dr. M.C.J.L. Opdenakker, prof. dr. M.P.C. van der Werf, J. Jansma MSc

Samenvatting: Het project introduceert nieuwe inzichten in de ontwikkeling van moreel gedrag. Het gaat om verschillende houdingen die leiden tot pesten of juist helpen, dan wel passief toezien. In het onderzoek worden bij 7 tot 12-jarigen schattingen gemaakt van de rol van vier onderliggende psychologische processen (moral sensitivity, moral judgement, moral motivation, moral character).

Prof. dr. O.O. Cherednychenko, prof. dr. A.J. Verheij, C.E. de Jager

Samenvatting: De woekerpolis staat niet op zichzelf. In Europa worden vaker investeringsproducten op een misleidende manier aangeboden aan consumenten. De informatie die financieringsfirma’s aan klanten verstrekken, is bedoeld om informatie te geven over hoe men investeringsdoelen kan bereiken. Maar is de regelgeving op dit terrein wel geschikt voor dit doel? Het onderzoeksproject zoekt een antwoord op deze vraag.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printView this page in: English

Meer nieuws