Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gerechtshof Leeuwarden: promotiestudenten zijn geen werknemers

25 april 2013

Nederlandse en buitenlandse promotiestudenten die met een beurs zijn verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen zijn geen werknemers. Dat blijkt uit de uitspraak die het gerechtshof in Leeuwarden woensdag 24 april 2013 bekend maakte. De uitspraak gaat over een hogerberoepszaak die is aangespannen door Abvakabo FNV en een aantal promovendi. Eerder had de kantonrechter in het voordeel van de vakbond beslist.

Vakbond en promotiestudenten vonden dat er geen verschil is tussen de manier waarop de universiteit omgaat met promovendi die een aanstelling hebben en promotiestudenten/bursalen.

De Rijksuniversiteit Groningen is zeer verheugd dat het gerechtshof Leeuwarden van mening is dat er wel degelijk een verschil is. In de uitspraak zegt het hof dat ‘de rol van de promotor/begeleider niet wezenlijk verschilt van die van de scriptiebegeleider van een Ba-Ma student’ en dat er ‘geen grond is voor het oordeel dat tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de promotiestudenten/bursalen een voor een arbeidsovereenkomst kenmerkende gezagsrelatie bestaat’.

Ook de vereniging van Nederlandse universiteiten VSNU reageert verheugd op de uitspraak.

Het ministerie van OCW kondigde eerder aan dat het promotiestudenten in de wet wilde opnemen, maar zag daar na commentaar van de Raad van State voorlopig vanaf. Wel liet het voor universiteiten de mogelijkheid open om te experimenteren met de promotiestudenten om zo de effecten van de invoering in kaart te brengen. De Rijksuniversiteit Groningen en andere universiteiten hebben zich daarvoor aangemeld. Wat het effect van de uitspraak van het gerechtshof Leeuwarden hierop zal zijn, is nog niet bekend.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...