Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gerechtshof Leeuwarden: promotiestudenten zijn geen werknemers

25 april 2013

Nederlandse en buitenlandse promotiestudenten die met een beurs zijn verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen zijn geen werknemers. Dat blijkt uit de uitspraak die het gerechtshof in Leeuwarden woensdag 24 april 2013 bekend maakte. De uitspraak gaat over een hogerberoepszaak die is aangespannen door Abvakabo FNV en een aantal promovendi. Eerder had de kantonrechter in het voordeel van de vakbond beslist.

Vakbond en promotiestudenten vonden dat er geen verschil is tussen de manier waarop de universiteit omgaat met promovendi die een aanstelling hebben en promotiestudenten/bursalen.

De Rijksuniversiteit Groningen is zeer verheugd dat het gerechtshof Leeuwarden van mening is dat er wel degelijk een verschil is. In de uitspraak zegt het hof dat ‘de rol van de promotor/begeleider niet wezenlijk verschilt van die van de scriptiebegeleider van een Ba-Ma student’ en dat er ‘geen grond is voor het oordeel dat tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de promotiestudenten/bursalen een voor een arbeidsovereenkomst kenmerkende gezagsrelatie bestaat’.

Ook de vereniging van Nederlandse universiteiten VSNU reageert verheugd op de uitspraak.

Het ministerie van OCW kondigde eerder aan dat het promotiestudenten in de wet wilde opnemen, maar zag daar na commentaar van de Raad van State voorlopig vanaf. Wel liet het voor universiteiten de mogelijkheid open om te experimenteren met de promotiestudenten om zo de effecten van de invoering in kaart te brengen. De Rijksuniversiteit Groningen en andere universiteiten hebben zich daarvoor aangemeld. Wat het effect van de uitspraak van het gerechtshof Leeuwarden hierop zal zijn, is nog niet bekend.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....