Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG werkt mee aan museum van de toekomst

Iedere bezoeker een eigen collectie op basis van analyse ruimtelijk gedrag
18 april 2013

Iedere museumbezoeker een eigen collectie aanbieden, dat is de uitdaging die het Drents Museum zich heeft gesteld. Om dat te bereiken is het museum in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen het project Museumplus gestart. Doel is om een nieuwe manier van informatievoorziening te ontwikkelen die breed in de erfgoedsector toepasbaar is. Op 23 april vindt in het Drents Museum een congres plaats over Museumplus.

Analyse ruimtelijk gedrag museumbezoekers

Voor het opbouwen van een eigen collectie door de bezoeker wordt in het Drents Museum gebruik gemaakt van een museumkaart met een zogenaamde RFID-chip. Op een groot aantal plekken in het museum staan kiosken, waar de bezoeker door middel van zijn kaart met chip extra objecten kan verzamelen. Met behulp van de chip kan tevens het ruimtelijke gedrag van een bezoeker worden gemeten. Op basis van de analyse van dat gedrag wordt het mogelijk om een bezoeker tijdens zijn rondgang door het museum van meer informatie te voorzien. Op basis van verzamelde gegevens over de museumbezoekers zullen onderzoekers van de RUG intelligente software ontwikkelen, die de bezoeker real-time en interactief keuzes kan aanbieden. Op die manier bouwt de bezoeker zijn eigen collectie aan de hand van eerdere keuzes, positiemetingen en ingevoerde zoektermen.

23 april: Congres ‘Bied iedere bezoeker een eigen collectie’

De Trovato Foundation, het Drents Museum en de Rijksuniversiteit Groningen organiseren op 23 april 2013 een congres over het publieksinformatiesysteem Museumplus, getiteld ‘Bied iedere bezoeker een eigen collectie’. Op deze dag wordt gepresenteerd wat Museumplus is, hoe het ontstaan is en hoe het in de toekomst verder ontwikkeld zal worden.

Aanmelden

De kosten voor deelname aan het congres bedragen €39,- per persoon. U kunt zich opgeven via de webshop van het Drents Museum.

Meer informatie

Contact: Ruud van de Bilt, projectmanager

Laatst gewijzigd:23 mei 2018 13:12

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.