Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Genvarianten voor hartslag in rust in kaart gebracht

16 april 2013

De hartslag in rust is erfelijk bepaald en is een maat voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en van het Erasmus MC in Rotterdam hebben in een groot samenwerkingsverband 14 nieuwe genvarianten gevonden die de hartslag in rust reguleren. De erfelijke aanleg voor een verhoogde of juist verlaagde hartslag blijkt samen te hangen met het risico op verschillende hartritmestoornissen. De bevindingen werden bevestigd in experimenten met fruitvliegen, die een goed model zijn om de genetica en functies van het hart te bestuderen. De onderzoekers publiceren hun bevindingen deze week in het gerenommeerde tijdschrift Nature Genetics.

De onderzoekers voerden een genoombrede associatiestudie uit met behulp van 180.000 deelnemers aan 65 studies. Hiertoe werkten verschillende onderzoekergroepen van het UMCG samen met een team van de Medical Research Council Epidemiology Unit in Cambridge, Engeland. Het UMCG leverde zowel met gegevens uit de PREVEND studie als uit het grootschalige bevolkingsonderzoek LifeLines een belangrijke bijdrage, terwijl het Erasmus MC bijdroeg met gegevens uit het grootschalige bevolkingsonderzoek “The Rotterdam Study” in de wijk Ommoord. De studie heeft geleid tot de ontdekking van 14 nieuwe genvarianten die verband houden met de hartslag in rust. “We hebben het hele genoom onderzocht in de hoop genvarianten te vinden waarvan niemand zelfs maar gedacht zou hebben dat ze dat ze een rol spelen bij de hartslagregulatie,” vertelt prof. dr. Harold Snieder, een van de seniorauteurs van de publicatie.

Om beter te begrijpen hoe de genvarianten de hartslag kunnen beïnvloeden hebben UMCG-onderzoekers experimenten met fruitvliegen uitgevoerd. Hiermee verifieerden zij de invloed van verschillende genen op de hartslagregulatie. Van deze genen was al bekend dat ze betrokken zijn bij de embryonale ontwikkeling van het hart en de signaalgeleiding, maar ook bij hartafwijkingen zoals een verwijde hartspier, hartfalen en plotse hartdood. “Onze studie heeft het aantal genvarianten, waarvan bekend is dat ze verband houden met de hartslag, verdrievoudigd. Van sommige varianten weten we ook dat ze weer gerelateerd zijn aan andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten en hartritmestoornissen,” zeggen de onderzoekers. “Onze bevindingen in mensen en de elegante combinatie met experimenten in fruitvliegen geven nieuwe inzichten in mechanismen die de hartslag in rust reguleren. Deze ontdekkingen vormen nog maar het begin, maar dragen hopelijk bij aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen hartritmestoornissen.”

Aan het onderzoek werkten onder andere mee vanuit het UMCG:

Prof. dr. Harold Snieder, Genetische Epidemiologie; Prof. dr. Ody Sibon, Celbiologie; Dr. Bianca Brundel, Klinische Farmacologie

Vanuit Erasmus MC:

Dr. Mark Eijgelsheim, Epidemiologie; Prof. dr. Bruno Stricker, Epidemiologie en Interne Geneeskunde

Vanuit Medical Research Council, Cambridge:

Dr. Ruth Loos, Epidemiologie; Dr. Marcel den Hoed, Epidemiologie.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

  Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan...

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...