Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG, UMCG en Universiteit Twente bundelen krachten

10 april 2013

De Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Universiteit Twente sluiten een strategisch partnership rond het thema ‘Technologie en Gezondheid’. Onderdeel van de intensievere samenwerking is de oprichting van een stimuleringsfonds voor het ontwikkelen van gezamenlijke activiteiten op het gebied van onderzoek, onderwijs, innovatie en valorisatie. Belangrijk doel van de samenwerking is het translationeel onderzoek te versterken, zodat nieuwe medische technologie doelmatig toegepast kan worden om de zorg voor patiënten te verbeteren. Met het partnership willen de samenwerkingspartners ook de innovatiekracht van Noordoost-Nederland vergroten en hun (inter)nationale profilering als Nederlandse kennisinstellingen versterken.

De instellingen werken al samen in het Centre for Medical Imaging North East Netherlands (CMI-NEN) aan onderzoek, toepassing en kosten-batenanalyse van nieuwe medische beeldvormende technieken bij de mens. Ook in het project SPRINT wordt al samengewerkt, met als doel ouderen zo lang mogelijk mobiel te houden en daarmee zorgkosten te besparen. Daarnaast doen de instellingen al langer gezamenlijk onderzoek op het gebied van de neurowetenschappen en regeneratieve geneeskunde.

Een belangrijke uitbreiding van de samenwerking is de nu voorgenomen, intensieve uitwisseling van wetenschappelijk personeel. Hiermee, en met de daarmee gepaard gaande uitwisseling van medische en technische kennis, beogen de instellingen een verdere verdieping van het onderzoek en het studentenonderwijs te realiseren. Toekomstige ambities zijn het starten van een nieuw opleidingstraject, waarmee studenten zowel een master geneeskunde als een master technische geneeskunde kunnen behalen, en het opzetten van een gezamenlijke onderzoekschool op het gebied van de neurowetenschappen. Ook wordt een gemeenschappelijk onderwijsprogramma voor innovatie en ondernemerschap in de biomedische technologie ontwikkeld.

Doordat de instellingen al nauwe banden hebben met Duitse universiteiten in het grensgebied - waaronder Oldenburg en Münster - is het mogelijk de samenwerking op termijn uit te breiden met Duitse partners in de regio.

Laatst gewijzigd:15 januari 2018 12:30
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....