Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Samenwerkingsovereenkomst voor opzet stamcelinstituut in Rusland

10 april 2013

In het bijzijn van president Vladimir Poetin van de Russische Federatie heeft UMCG-bestuurder en decaan Folkert Kuipers een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het opzetten van een stamcelonderzoeksinstituut in Skolkovo, Rusland. Namens de Russische samenwerkingspartners Skolkovo Institute of Science and Technology (Skoltech) en het Vavilov Institute of General Genetics tekenden respectievelijk president Edward Crawley en directeur Nikolai Yankovsky de overeenkomst. Het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst was een van de onderdelen van het bezoek van Poetin aan Nederland op 8 april ter gelegenheid van de start in Nederland van het Nederland-Ruslandjaar 2013.

Het Skoltech Center for Stem Cell Research is een van de eerste onderzoeksinstituten die gevestigd zal worden in het Skoltech-instituut in Skolkovo, nabij Moskou. Om onderzoek en innovatie te stimuleren bouwt Rusland in Skolkovo een technologiepark naar voorbeeld van het Amerikaanse Silicon Valley. Hier gaan toponderzoekers, ondernemers en investeerders samenwerken op het terrein van IT, energie, ruimtevaart, biomedische wetenschap en nucleaire technologie.

In het nieuwe stamcelinstituut gaan onderzoekers van het UMCG en ERIBA, het Hubrecht Instituut en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) samenwerken om de fundamentele kennis van stamcellen te vergroten en de stamcelwetenschap in Rusland vooruit te helpen. Zij zullen onder meer Russische en internationale biologie- en informaticastudenten en pas gepromoveerde junioronderzoekers gaan werven en selecteren. Naar verwachting zullen de eerste studenten en postdocs in september van dit jaar getraind worden in de laboratoria van de wetenschappers van de samenwerkende instituten. Daarna zullen zij onderzoek in Skolkovo gaan doen.

Het onderzoek is onder meer gericht op het identificeren en isoleren van volwassen stamcellen uit weefsel en organen, het produceren van geïnduceerde pluripotente stamcellen’ (iPS-cellen) en het herprogrammeren van cellen. Door het ontwikkelen van stamcelmodellen voor onderzoek naar neurodegeneratieve ziekten, kanker en auto-immuunziekten zullen uiteindelijk nieuwe stamceltherapieën en geneesmiddelen beschikbaar komen voor patiënten.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG, bereikbaar via (050) 361 22 00

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printView this page in: English

Meer nieuws