Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Samenwerkingsovereenkomst voor opzet stamcelinstituut in Rusland

10 april 2013

In het bijzijn van president Vladimir Poetin van de Russische Federatie heeft UMCG-bestuurder en decaan Folkert Kuipers een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het opzetten van een stamcelonderzoeksinstituut in Skolkovo, Rusland. Namens de Russische samenwerkingspartners Skolkovo Institute of Science and Technology (Skoltech) en het Vavilov Institute of General Genetics tekenden respectievelijk president Edward Crawley en directeur Nikolai Yankovsky de overeenkomst. Het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst was een van de onderdelen van het bezoek van Poetin aan Nederland op 8 april ter gelegenheid van de start in Nederland van het Nederland-Ruslandjaar 2013.

Het Skoltech Center for Stem Cell Research is een van de eerste onderzoeksinstituten die gevestigd zal worden in het Skoltech-instituut in Skolkovo, nabij Moskou. Om onderzoek en innovatie te stimuleren bouwt Rusland in Skolkovo een technologiepark naar voorbeeld van het Amerikaanse Silicon Valley. Hier gaan toponderzoekers, ondernemers en investeerders samenwerken op het terrein van IT, energie, ruimtevaart, biomedische wetenschap en nucleaire technologie.

In het nieuwe stamcelinstituut gaan onderzoekers van het UMCG en ERIBA, het Hubrecht Instituut en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) samenwerken om de fundamentele kennis van stamcellen te vergroten en de stamcelwetenschap in Rusland vooruit te helpen. Zij zullen onder meer Russische en internationale biologie- en informaticastudenten en pas gepromoveerde junioronderzoekers gaan werven en selecteren. Naar verwachting zullen de eerste studenten en postdocs in september van dit jaar getraind worden in de laboratoria van de wetenschappers van de samenwerkende instituten. Daarna zullen zij onderzoek in Skolkovo gaan doen.

Het onderzoek is onder meer gericht op het identificeren en isoleren van volwassen stamcellen uit weefsel en organen, het produceren van geïnduceerde pluripotente stamcellen’ (iPS-cellen) en het herprogrammeren van cellen. Door het ontwikkelen van stamcelmodellen voor onderzoek naar neurodegeneratieve ziekten, kanker en auto-immuunziekten zullen uiteindelijk nieuwe stamceltherapieën en geneesmiddelen beschikbaar komen voor patiënten.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG, bereikbaar via (050) 361 22 00

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...