Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen start crowdfunding voor onderzoek naar Noordse stern

06 april 2013
Noordse stern
Noordse stern met geolocator om de poot. Foto: Maarten Loonen (geen copyright)

De Noordse stern is een sensationele vogel. Ieder jaar vliegt hij 70.000 km, van de Noordpool naar de Zuidpool en weer terug. Als geen andere vogel komt de Noordse stern in aanraking met de wereldwijde klimaatveranderingen. Maarten Loonen, wetenschapper aan het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, wil de vliegroutes in kaart brengen en zet daarvoor, samen met het Ubbo Emmius Fonds van de Rijksuniversiteit Groningen, een nieuw middel in: crowdfunding. Hij heeft 40.000 euro nodig om de vogels met geolocators uit te rusten en te volgen.

Al meer dan 25 jaar gaat Maarten Loonen naar Spitsbergen. Hij doet er onderzoek naar het gedrag van trekvogels en veranderingen in de leefomgeving. In het noordpoolgebied is de opwarming van de aarde het grootst. Met wetenschappelijk onderzoek wil Loonen er achter komen wat de gevolgen van klimaatverandering zijn voor trekvogels

Geolocator

De Rijksuniversiteit Groningen heeft wereldfaam opgebouwd op het gebied van trekvogelonderzoek. Met behulp van satellietzenders bracht Loonen zelf, eerder al, het gedrag van ganzen in kaart. Nu wil hij onderzoek doen naar Noordse sternen, de kampioen onder de trekvogels. Een satellietzender is voor deze kleine vogel te zwaar, maar een veel lichtere geolocator kan wel. Die weegt slechts 0,6 gram, net zo veel als een pootring.

Wereldwijde veranderingen

In de zomer van 2012 heeft Loonen met financiële steun van alumni van de universiteit al twintig Noordse sternen met een geolocator uitgerust. Nu wil hij terug om deze locators uit te lezen en deze vogels opnieuw te voorzien van een apparaatje. Daarnaast wil Loonen het aantal vogels met locators uitbreiden. Dit omdat helaas niet alle vogels terugkomen en opnieuw gevangen kunnen worden. Loonen verwacht na een aantal jaar de veranderingen in de trekpatronen te kunnen achterhalen. En, omdat de vogels jaarlijks twee keer de hele aarde overbruggen, hoopt hij ook zo een beter zicht te krijgen op de ecologische veranderingen die wereldwijd plaatsvinden. ’

Crowdfunding

Het uitrusten van één vogel met een geolocator kost € 500. Om het onderzoek meerdere jaren te kunnen uitvoeren heeft Maarten Loonen € 40.000 nodig. Dit bedrag hoopt hij bij elkaar te krijgen via een relatief nieuwe manier van fondsenwerving: crowdfunding. Via de website www.rugsteuntstern.nl, social media en allerlei andere kanalen roept Loonen zoveel mogelijk mensen waaronder alumni, medewerkers en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en vogelliefhebbers, op een bedrag te doneren en hun vrienden en kennissen te informeren over dit project en hetzelfde te doen.

Afhankelijk van de hoogte van de gift, krijgt de donateur ook wat terug. Een foto van een Noordse stern bij 25 euro bijvoorbeeld. Of een ‘eigen Noordse Stern’ die je zelf een naam mag geven bij 250 euro. En een ‘meet & greet’ met Loonen bij 500 euro.

De campagne is opgezet door het Ubbo Emmius Fonds (UEF), dat fondsen werft voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs aan de Rijksuniversiteit Groningen, en is een pilot voor verdere crowdfundingsprojecten die het UEF in het kader van het aanstaande lustrum van de RUG wil ontwikkelen. Hiermee is de Rijksuniversiteit Groningen de eerste universiteit in Nederland die crowdfunding met een eigen website inzet om fondsen te werven voor wetenschappelijk onderzoek.

Meer informatie

- Maarten Loonen

- Derk Bosker

- Zie: www.rugsteuntstern.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...