Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Extra Colloquium Mathematics, Marko Seslija

05 maart 2013

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                          Tuesday, March 5th 2013

Speaker:                     Marko Seslija

Room:                         5161.0267 (Bernoulliborg)

Time:                           16.00

Title: Discrete Geometry Approach to Structure-Preserving Discretization of ort-Hamiltonian Systems


Abstract:

Computers have emerged as essential tools in the modern scientific analysis and simulation-based design of complex physical systems. The deeply-seated abstraction of continuity immanent to many physical systems inherently clashes with a digital computer's ability of storing and manipulating only finite sets of numbers. While there has been a number of computational techniques that proposed discretizations of differential equations, the geometric structures they model are often lost in the process. In this talk, which surveys crucial aspects of my thesis, I will offer a geometric framework for the discretization of a class of physical systems (so-called port-Hamiltonian systems) without destroying the underlying geometric structure of the original system. The most important consequences of this thesis are that many of the important results from differential geometry can be transferred into the discrete realm and thereby lead to numerically and physically faithful models, which later can be fed to computers and simulate crucial aspects of the physical reality.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl)

http://www.rug.nl/wiskunde/nieuws/actueel/wiskundecolloquia

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:36

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....