Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Computer Science, Prof.dr. Roel J. Wieringa, UT

25 maart 2013

Date:                         Monday, March 25th 2013
Speaker:                   Prof. dr. Roel J. Wieringa
, University of Twente
Room:                       5161.0267 (Bernoulliborg)
Time:                        16.00

Title: Technical action research in software engineering: alidating technology in practice


Abstract:


Design science research in software engineering (SE) consists of developing and empirically investigating the use of software engineering techniques. One problem in design science is how to validate new technology before it has been transferred to practice. The solution is to start testing under idealized conditions in the laboratory and gradually scale up to uncontrolled conditions of practice. In this talk I discuss methods for validating new SE technology, in particular the method of Technical Action Research (TAR).

TAR is a research method in which a researcher uses a new technique developed by him- or herself in practice to help a client solve a real-world problem. For the client this is free consultancy, for the researcher it is a real-world validation. I present the methodological structure of TAR and give a number of examples of TAR projects. In particular, I will discuss how generalizations from single TAR projects can be based on analogical reasoning and what the strengths and limitations of this reasoning are.

CV: Roel Wieringa occupies the chair of Information Systems at the Department of Computer Science at the University of Twente, The Netherlands. His research interests include requirements engineering, conceptual modelling, and research methodology for software engineering and the design sciences. He has written two books, Requirements Engineering: Frameworks for Understanding (Wiley, 1996) and Design Methods for Reactive Systems: Yourdon, Statemate and the UML (Morgan Kaufmann, 2003). His book Design Science Methodology fir Information Systems and Software Engineering will appear with Springer in 2014.

Roel Wieringa is head of the group of Information and Software Systems Engineering at the University of Twente, the Netherlands. He has been head of the Computer Science Department from 2006 – 2009 and scientific director of the Dutch National Research School for Information and Knowledge Systems (SIKS) from 2006 to 2011. Find more information at Utwente .

Colloquium coordinators are Prof.dr. M. Aiello (e-mail : M.Aiello@rug.nl) and
Prof.dr. M. Biehl (e-mail: M.Biehl@rug.nl)

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/computerscience

Laatst gewijzigd:07 juni 2018 10:59

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...