Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium CS, Antonio.Rodriguez-Sanchez

18 maart 2013

Date:                           Monday, March 18th 2013

Speaker:                     Antonio.Rodriguez-Sanchez
Intelligent and Interactive Systems
Institut für Informatik, Innsbruck

Room:                         5161.0267 (Bernoulliborg)

Time:                           16.00

Title: Computational modeling of the visual cortex for object recognition

Abstract:

Computational models of visual processes are of interest in fields such as cybernetics, robotics, computer vision and others. Biological inspiration - and even biological realism - is currently of great interest in the computer vision community. In the past decade we have seen a resurgence of interest in shape and surface representation and analysis in the object recognition literature. An example of this is the special section on Shape Analysis in the April 2010 issue of the IEEE transactions on Pattern Analysis and Machine Intelligence. At the same time, an important number of influential studies in neuroscience have shed new light into how the human brain performs the analysis of visual objects. Due to the latter, several models have appeared which are inspired in a higher or lower degree on how neurons achieve object recognition. By understanding how specific simple objects are analyzed by the brain, we may construct subsystems that emulate that behavior. In a not so far away future, by combining those subsystems we may recognize objects "like" a human.

This seminar will cover some of the advances in neurophysiology over the last few decades and how they relate into building systems and models that can perform object recognition, i.e. what type of visual information and how it is anlayzed in the visual cortex. We will look into how several models achieve this mimicking of the visual cortex flow of information.

References:
Pasupathy, A. and Connor, C. (2002). Population coding of shape in area V4. Nature Neuroscience, 5(12):1332-1338.
Yamane, Y., Carlson, E., Bowman, K., Wang, Z., and Connor, C. (2008). A neural code for three-dimensional object shape in macaque inferotemporal cortex. Nature Neuroscience, 11(11):1352-1360.
Serre, T., Wolf, L., Bileschi, S., and Riesenhuber, M. (2007). Robust object recognition with cortex-like mechanisms. IEEE Transactions on Pattern Analysis and Machine Intelligence, 29(3):411-426.
Rodríguez-Sánchez, AJ and Tsotsos, JK (2012), The roles of endstopped and curvature tuned computations in a hierarchical representation of 2D shape. PLoS ONE 7 (8), pp. 1-13.

Colloquium coordinators are Prof.dr. M. Aiello (e-mail : M.Aiello@rug.nl) and

Prof.dr. M. Biehl (e-mail: M.Biehl@rug.nl)

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/computerscience

Laatst gewijzigd:07 juni 2018 10:59

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...