Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

The management of hyperbilirubinemia in preterm infants

04 maart 2013

Promotie: mw. D.E. Vader-van Imhoff, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The management of hyperbilirubinemia in preterm infants

Promotor(s): prof.dr. A.F. Bos

Faculteit: Medische Wetenschappen

Landelijke richtlijn voor te vroeg geboren baby’s die geelzien

Alle intensive care units in Nederland waar te vroeg geboren baby’s worden behandeld, gebruiken vanaf nu dezelfde richtlijn en behandelgrenzen voor de behandeling van geelzien. Hiermee is gevolg gegeven aan een van de aanbevelingen uit het promotieonderzoek van Deirdre Vader-Van Imhoff. Het stellen van de diagnose en de behandeling van te vroeg geboren baby’s die geelzien is daarmee verbeterd.

De afbraakstof bilirubine – de stof die het geelzien veroorzaakt – komt bij alle baby’s vrij na de geboorte. Kinderen met teveel bilirubine gaan geel zien. Hoge waarden van vrij bilirubine in het bloed kunnen schade veroorzaken in de hersenen en tot blijvende ontwikkelingsstoornissen leiden. Bilirubine dat zich hecht aan het eiwit albumine is niet schadelijk, maar ongebonden bilirubine wel. Baby’s die geelzien worden behandeld met lichttherapie. Soms is een wisseltransfusie van het bloed nodig.

Vader-Van Imhoff stelde vast dat het niet zinvol is om het meten van de verhouding tussen bilirubine en albumine in het bloed op te nemen in de richtlijn. Ook vond zij dat minder bloedafnames nodig zijn omdat de hoeveelheid bilirubine via de huid gemeten kan worden. Door onder een luier, op de huid van de baby te meten, kan de methode ook worden gebruikt als baby’s lichttherapie krijgen.

Verder vond Vader-Van Imhoff dat artsen en verpleegkundigen op intensive care units de fototherapielamp vaak te ver van de baby afzetten waardoor behandeling van een te hoog bilirubine niet effectief was. Tot slot heeft het onderzoek opgeleverd dat de apparatuur om de hoeveelheid bilirubine in het bloed te meten geijkt is voor baby’s. De verschillende maatregelen hebben geleid tot een meer uniforme behandeling van te vroeg geboren baby’s die geelzien.

Deirdre Vader-Van Imhoff (Groningen, 1981) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij voerde haar onderzoek uit bij de afdeling Neonatologie van het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMw. Vader-Van Imhoff is inmiddels in Groningen in opleiding tot huisarts.

Zie ook het persbericht ZonMw Parel voor onderzoek naar geelzien bij te vroeg geboren baby’s over een prijs voor dit onderzoek voor Vader-van Imhoffs begeleider Peter Dijk, kinderarts-neonatoloog in het UMCG.

Laatst gewijzigd:09 juli 2020 15:27
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...