Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Detection system to study fundamental interactions in B decay of 21Na

01 maart 2013

Promotie: dhr. D.J. van der Hoek, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Detection system to study fundamental interactions in B decay of 21 Na

Promotor(s): prof.dr. H.W.E.M. Wilschut

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Op zoek naar nieuwe fysica

In de TRIμP-groep op het Kernfysische Versneller Instituut wordt met precisie-experimenten gezocht naar nieuwe natuurkunde. Het Standaardmodel van de elementaire deeltjes beschrijft de natuur op de kleinste schaal; welke elementaire deeltjes zijn er en hoe is hun interactie. Het Standaardmodel is een zeer succesvolle theorie, maar er zijn redenen om aan te nemen dat er meer achter schuil gaat. Daarom zijn er experimenten die voorbij deze theorie kijken.

In het TRIμP-experiment wordt instabiel 21Na in een laseratoomval gevangen en bestudeerd. Wanneer een atoom in de val vervalt, worden de correlaties tussen de snelheden en richtingen van de reactieproducten gemeten. Met deze meting bestuderen we 'tijdsomkeringssymmetrie' in de natuur. Als er enige mate van tijdsomkering gemeten wordt, zou dat iets nieuws zijn. Binnen het Standaardmodel is dit effect onmeetbaar klein.

Duurt Johan van der Hoek bestudeerde het detectiesysteem voor de reactieproducten. Verder is het experiment gesimuleerd om systematische effecten te bestuderen en de vereiste meettijd te bepalen voor het uiteindelijke experiment.

Duurt Johan van der Hoek (Leeuwarden, 1983) studeerde Natuur- en Sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het KVI en gefinancierd door FOM. Van der Hoek is nu werkzaam als technisch consultant bij UL Transaction Security in Leiden.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:43
printView this page in: English

Meer nieuws