Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Overcrowded alkene-based molecular motors: from single molecule to multimotor systems

01 maart 2013

Promotie: dhr. A. Cnossen, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Overcrowded alkene-based molecular motors: from single molecule to multimotor systems

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Moleculaire rotatiemotoren; van single naar multimotor-systemen

Het onderzoek richt zich op het beter begrijpen van de rotatie van de zogeheten tweede generatie licht-aangedreven moleculaire rotatiemotoren, met als uiteindelijk doel deze te gebruiken in de nanotechnologie.

In het eerste experimentele hoofdstuk wordt de conformatieverandering tijdens de thermische stap bestudeerd met behulp van kwantummechanische berekeningen en spectroscopie. Hieruit bleek hoe deze stap precies verloopt. Vervolgens wordt gekeken naar de conformatieverandering tijdens de fotochemische stap op de sub-picoseconde tijdschaal. Om volledig op te helderen hoe deze stap verloopt zijn nog meer experimenten nodig.

Het tweede deel van het proefschrift richt zich meer op manieren waarop de rotatie mogelijk kan worden toegepast. Ten eerste is een manier ontwikkeld waarmee de rotatie kan worden aangedreven met zichtbaar licht in plaats van UV licht. Dit zou een eerste stap kunnen zijn naar het gebruik van deze moleculaire motoren in biologische systemen. Ten tweede zijn geordende monolagen van de moleculaire motoren op grafiet gemaakt. Door de moleculen te ordenen kan mogelijk gebruik worden gemaakt van de coöperatieve beweging van een groot aantal motoren om werk te verrichten; rotatie van de moleculen in de monolaag kon echter niet worden aangetoond. Tenslotte zijn de moleculaire motoren ingebouwd in polymeren. De rotatie van de motoren werkt nog steeds als het polymeer in oplossing is. Bovendien werd gevonden dat de motoren de conformatie van de polymeerketens beïnvloeden.

Arjen Cnossen (Wymbritseradeel, 1984) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh Institute for Chemistry en gefinancierd door Nanoned en ERC. Cnossen gaatdoor als postdoc in Oxford.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:44

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...