Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Overcrowded alkene-based molecular motors: from single molecule to multimotor systems

01 maart 2013

Promotie: dhr. A. Cnossen, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Overcrowded alkene-based molecular motors: from single molecule to multimotor systems

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Moleculaire rotatiemotoren; van single naar multimotor-systemen

Het onderzoek richt zich op het beter begrijpen van de rotatie van de zogeheten tweede generatie licht-aangedreven moleculaire rotatiemotoren, met als uiteindelijk doel deze te gebruiken in de nanotechnologie.

In het eerste experimentele hoofdstuk wordt de conformatieverandering tijdens de thermische stap bestudeerd met behulp van kwantummechanische berekeningen en spectroscopie. Hieruit bleek hoe deze stap precies verloopt. Vervolgens wordt gekeken naar de conformatieverandering tijdens de fotochemische stap op de sub-picoseconde tijdschaal. Om volledig op te helderen hoe deze stap verloopt zijn nog meer experimenten nodig.

Het tweede deel van het proefschrift richt zich meer op manieren waarop de rotatie mogelijk kan worden toegepast. Ten eerste is een manier ontwikkeld waarmee de rotatie kan worden aangedreven met zichtbaar licht in plaats van UV licht. Dit zou een eerste stap kunnen zijn naar het gebruik van deze moleculaire motoren in biologische systemen. Ten tweede zijn geordende monolagen van de moleculaire motoren op grafiet gemaakt. Door de moleculen te ordenen kan mogelijk gebruik worden gemaakt van de coöperatieve beweging van een groot aantal motoren om werk te verrichten; rotatie van de moleculen in de monolaag kon echter niet worden aangetoond. Tenslotte zijn de moleculaire motoren ingebouwd in polymeren. De rotatie van de motoren werkt nog steeds als het polymeer in oplossing is. Bovendien werd gevonden dat de motoren de conformatie van de polymeerketens beïnvloeden.

Arjen Cnossen (Wymbritseradeel, 1984) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh Institute for Chemistry en gefinancierd door Nanoned en ERC. Cnossen gaatdoor als postdoc in Oxford.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:44
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...