Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

UMCG onderzoekt effect methode tegen problemen met prikkelverwerking bij autisme

29 maart 2013

Mensen die lijden aan een vorm van autisme reageren vaak erg geprikkeld op emoties en omstandigheden. Het UMCG start een onderzoek naar het effect van een methode waardoor zij beter met hun problemen als gevolg hiervan leren omgaan. Kern van de methode is dat zij beter om kunnen gaan met prikkels, voorkomen overprikkeld te raken en weten wat te doen als er toch problemen ontstaan. Centraal in het onderzoek staat de vraag wat het effect van deze methode op de kwaliteit van leven voor mensen met autisme is.

Er is de laatste tijd een toename van het aantal mensen bij wie een Autisme Spectrum Stoornis wordt gediagnosticeerd, zowel bij kinderen, adolescenten als volwassenen. Volgens de Gezondheidsraad is het in Nederland bij iets minder dan 1% van de bevolking vastgesteld. Problemen met het verwerken van prikkels komen veel voor bij deze groep. Dit kan zich uiten in een aantal mogelijke verschijnselen: (zware) vermoeidheid, niet kunnen concentreren, niet kunnen nadenken, niet of traag reageren, angst of paniek, hoofdpijn, migraine, huilen (emotioneel) en snel boos of geïrriteerd zijn. Hierdoor kunnen problemen ontstaan als driftbuien, oververmoeidheid, agressie en opstandig gedrag.

De behandelmethode om hier beter mee om te gaan wordt uitgevoerd door bureau R95. Dit is zowel een re-integratiebureau als een zorginstelling. R95 past een methode toe waardoor mensen met autisme meer grip krijgen op overprikkeling. De deelnemers krijgen informatie over hoe prikkelverwerking in zijn werk gaat bij autisme. Met een trainer/coach gaan zij na hoe de prikkelverwerking bij hen verloopt en welke problemen zij daarmee hebben.

In het onderzoek willen Gezondheidswetenschappers van het UMCG nagaan of de methode ertoe leidt dat er minder gezondheidsklachten zijn bij deelnemers en er zij meer sociale deelname realiseren. Het onderzoek vindt plaats via vragenlijsten vóór, tijdens en na de behandeling onder de deelnemers. Tevens wordt een vragenlijst toegestuurd aan personen die de deelnemers goed kennen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printView this page in: English

Meer nieuws