Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Kernfysisch Versneller Instituut krijgt nieuwe toekomst

28 maart 2013

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen stemt in met een plan van de interim-directeur van het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) voor de toekomst van dit instituut. Op basis hiervan zal een reorganisatie in gang worden gezet waarbij vermoedelijk alle werkgelegenheid behouden blijft.

In het plan gaat een deel van het wetenschappelijke personeel en het merendeel van de technici (en bijbehorende werkplaatsen) over in een nieuwe samenhangende eenheid: het Centre for Advanced Radiation Technology (CART). Dit centrum blijft gehuisvest in het huidige KVI-gebouw, in eerste instantie als zelfstandige dienst onder het College van Bestuur.

Centre for Advanced Radiation Technology

CART is in het bijzonder gericht op wetenschappelijk onderzoek met een sterke instrumentatiecomponent. CART omvat dan ook onderzoekgroepen die veel verbinding hebben met de werkplaatsen, technologie-ontwikkeling, de deeltjesversneller, (medische) beeldvorming en werkzaamheden voor het GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung in Darmstadt.

De voorgestelde activiteiten van CART zijn te onderscheiden in Versnellerfysica en detectorontwikkeling, Medische versnellerfysica, Medische beeldvorming en Overige activiteiten (stralingshardheidstests van elektronica, sensorbouw, toepassing van vacuüm- en koudetechnieken, enz.).

Een van de vertrekpunten is dat de deeltjesversneller AGOR na 2013 nog ongeveer tweeënhalf jaar in productie blijft. Met het langer open houden van AGOR kan een naadloze transitie naar de activiteiten rond protonentherapie en medische beeldvorming bij het UMCG worden gemaakt.

Nieuw facultair instituut

Voor het wetenschappelijke personeel dat niet in CART ondergebracht wordt, liggen er goede kansen om ingebed te worden bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN). De faculteit onderzoekt hiertoe de vorming van een nieuw instituut op het gebied van de Astrofysica en de Subatomaire Fysica, waarin medewerkers van het huidige Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde, het huidige Centrum voor Theoretische Natuurkunde en het KVI worden verenigd.

Onderzoekers van deze drie instituten hebben enige tijd geleden een nieuwe gezamenlijke richting voor de masteropleidingen Natuurkunde en Sterrenkunde gedefinieerd, Quantum Universe, waarin de nieuwste kennis van elementaire deeltjes en interacties samenkomt met de nieuwste inzichten in de structuur en de geschiedenis van het heelal, vorming van sterrenstelsels, etc. Naar verwachting zal dit ook een van de pijlers van het nieuwe instituut binnen FWN worden.

Daarnaast zijn er mogelijkheden om in samenwerking met het UMCG en FWN een onderwijslijn op te zetten met vakken als Medical Radiation Physics en Medical Imaging.

Achtergrond

De toekomst van het KVI werd onzeker omdat de deeltjesversneller AGOR het einde van zijn levensduur nadert, de daarmee verband houdende middelenstroom van de stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) opdroogt en een nieuwe versnellerfaciliteit niet haalbaar bleek. Daarom heeft het College van Bestuur vorig jaar een externe verkenning laten uitvoeren naar de toekomst van het KVI. De verkenner (R.J. van Duinen) adviseerde om de kansen en mogelijkheden van een nieuw op te richten centrum voor geavanceerde wetenschappelijke instrumentatieontwikkeling te gaan onderzoeken. Een interne commissie van de Rijksuniversiteit Groningen kreeg vervolgens de opdracht hiervoor een businessplan op te stellen. Het businessplan gaf het College van Bestuur onvoldoende houvast om meteen knopen door te hakken. Daarop heeft het College van Bestuur een bredere opdracht met iets andere randvoorwaarden verstrekt aan de onlangs aangetreden interim-directeur prof. dr. C.G.M. Sterks. Deze heeft samen met zijn managementteam bovengenoemd plan voor de toekomst van het KVI uitgewerkt en voorgelegd aan het College van Bestuur.

Zie ook: rapport

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....