Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Computer Science, Prof. Jean-Philippe Thiran, University of Lausanne and EPFL

04 februari 2013

Date:                        Monday February 4, 2013

Speaker:                   Prof. Jean-Philippe Thiran, University of Lausanne and EPFL

Room:                       5161.0267 (Bernoulliborg)

Time:                        16.00

Title: Diffusion MR Imaging for brain connectivity analysis : from fast acquisition to advanced statistical analysis


Abstract:

In this talk I will discuss diffusion MR imaging as a tool for macroscopic studying brain connectivity in-vivo. I will first explain how MR imaging can be used to measure diffusion in the human brain and how the diffusion phenomenon is related to white matter architecture. Several diffusion MR protocols will be presented, including Diffusion Tensor Imaging (DTI) and Diffusion Spectrum Imaging (DSI). Then I will show advanced image analysis techniques developed to infer information on brain connectivity from diffusion MR images, and how this can be applied to study global brain connectivity both in normal and pathological cases.

Colloquium coordinators are Prof.dr. M. Aiello (e-mail : M.Aiello@rug.nl) and

Prof.dr. M. Biehl (e-mail: M.Biehl@rug.nl)

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:36

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....