Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Determination of the rate of oceanic storage of anthropogenic CO2 from measurements in the ocean interior: the South Atlantic Ocean

08 februari 2013

Promotie: dhr. S.M.A.C. van Heuven, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Determination of the rate of oceanic storage of anthropogenic CO2 from measurements in the ocean interior: the South Atlantic Ocean

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J.W. de Baar, prof.dr. H.A.J. Meijer

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Zuid-Atlantische Oceaan verantwoordelijk voor opslag ca. 400 miljoen ton antropogeen CO2 per jaar

Koolstofdioxide, CO2, wordt uitgewisseld in de oceanen en de atmosfeer en op het land, maar ook tussen deze omgevingen onderling. Door de verbranding van olie, kolen en gas is de mensheid bezig om extra CO2 (‘antropogene CO2’ ofwel CO2 ant) toe te voegen aan de natuurlijke koolstofkringloop. Om de aldus veranderende koolstofcyclus goed te kunnen begrijpen, is een beter begrip noodzakelijk van de snelheid van de toename van CO2 ant in de oceaan. Het onderzoek van Steven van Heuven was hierop gericht.
Daartoe verzamelde hij nieuwe CO2-gerelateerde meetgegevens in de diepzee, stelde hij een database samen van nieuwe en historische meetgegevens en gebruikte hij deze database om de toenamesnelheid te bepalen van CO2ant in de Zuid-Atlantische Oceaan. Deze oceaanregio wordt van groot belang geacht voor de opname van CO2 ant uit de atmosfeer en het daaropvolgende transport de diepzee in.
Tijdens verschillende vaartochten werden enkele duizenden oceaanmonsters met succes geanalyseerd. Het bleek dat het samenvoegen van onderzoeksdata uit ca. 40 jaar oceanografisch onderzoek tot één hoogwaardige database goed mogelijk is. Eveneens wist Van Heuven de toename van CO2 ant in de diepe oceaan op overtuigende wijze vast te stellen, ondanks het feit dat die oceaan een sterke biologische en stromingsvariabiliteit vertoont, waarover niet veel gegevens beschikbaar zijn. De resultaten versterken de bewijsvoering voor het idee dat de Zuid-Atlantische Oceaan verantwoordelijk is voor de opslag van circa 400 miljoen ton CO2 ant per jaar, ofwel ca. 20% van de totale opname door de oceanen.

Steven van Heuven (Leiden, 1980) studeerde biologie aan de RUG, waar hij zijn promotieonderzoek heeft uitgevoerd bij de vakgroep Ocean Ecosystems van ESRIG. Het veldwerk werd gedaan in nauwe samenwerking met Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (Royal NIOZ) op Texel. Het onderzoek werd gefinancierd door CarboOcean (EUFP6IP - EU 6th Framework Programme Intergrated Project). Inmiddels werkt hij als onderzoeker bij het Centrum voor Isotopenonderzoek van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:43

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...