Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Critical factors in vitrification-based cryopreservation of precision-cut liver slices

04 februari 2013

Promotie: mw. N. Guan, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Critical factors in vitrification-based cryopreservation of precision-cut liver slices

Promotor(s): prof.dr. G.M.M. Groothuis

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Cryopreservatie van precies-gesneden leverplakjes door middel van vitrificatie

Precies-gesneden leverplakjes, PCLS genaamd, worden veel gebruikt als in vitro onderzoeksmethode vooral in het onderzoek naar het metabolisme en toxische effecten van geneesmiddelen. Het doel van het onderzoek van Na Guan was om kritieke stappen in cryopreservatie door middel van vitrificatie van PCLS te identificeren en begrijpen, met als uiteindelijk doel een methode te ontwikkelen waarmee PCLS kunnen worden gecryopreserveerd met behoud van functie en vitaliteit en zo een weefselbank te kunnen opzetten die voor onderzoek gebruikt kan worden.

De PCLS kunnen worden gemaakt van menselijk en dierlijk weefsel en moeten dan vers gebruikt worden. Succesvolle cryopreservatie van PCLS zou het mogelijk maken om een weefselbank op te zetten met PCLS van verschillende proefdieren en van de mens, wat een efficiënter gebruik van het schaarse menselijke weefsel en tegelijk een vermindering van het proefdiergebruik zou bevorderen. Echter, tot nu toe is de vitaliteit van PCLS na cryopreservatie niet goed genoeg en zijn de factoren die bepalend zijn voor dit verlies aan vitaliteit niet goed onderzocht. Na Guan gebruikte verschillende methoden om de vitaliteit en functionaliteit van ieder van de verschillende celtypen die in de leverplakjes aanwezig zijn, afzonderlijk te meten. Daarnaast onderzocht zij het mechanisme van de schade die ontstaat door het afkoelen van het weefsel onder omstandigheden waarbij ijskristalvorming of schade door de vitrificatievloeistof minimaal was, door middel van analyse van het profiel van genexpressie. Het onderzoek van Na Guan heeft belangrijke informatie opgeleverd voor de ontwikkeling en verbetering van de methode voor cryopreservatie van menselijke en dierlijke weefsels.

Na Guan (Hubei, China) studeerde mathematics and science studies aan de Ohio State University in de VS. Haar promotieonderzoek voerde zij uit aan de RUG, bij de vakgroep Pharmacokinetics, toxicology and targeting van het Groningen Research Institute of Pharmacy. Het werd gefinancierd door STW. Inmiddels werkt zij als senior scientist en study director bij QPS Netherlands.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:44
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....