Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Effects of nutrition on cognitive decline in Alzheimer's disease. Dietary intervention affects relevant parameters in Alzheimer models

08 februari 2013

Promotie: dhr. M.C. de Wilde, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Effects of nutrition on cognitive decline in Alzheimer's disease. Dietary intervention affects relevant parameters in Alzheimer models

Promotor(s): prof.dr. P.G.M. Luiten, prof.dr. P. Scheltens

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Voedingssupplementen en de ziekte van Alzheimer

Het verband tussen de ziekte van Alzheimer (AD) en voeding wordt sinds ongeveer 25 jaar herkend. De laatste paar jaar wordt steeds duidelijker dat vooral combinaties van voedingsstoffen potentie hebben voor behandelingsdoeleinden. Het onderzoek van Martijn de Wilde heeft daaraan bijgedragen; om te beginnen door te wijzen op het belang van het combineren van voedingsstoffen. Vervolgens heeft hij met verschillende preklinische modellen aangetoond dat specifieke combinaties van voedingsstoffen risicofactoren kunnen verlagen die geassocieerd worden met de ontwikkeling van AD. In preklinische modellen die vroege AD nabootsen, laat supplementatie met de specifieke voedingsstoffencombinatie Fortasyn® Connect zien, dat de productie en ophoping van het AD-gerelateerde eiwit bèta-amyloid verlaagd wordt. Ook biedt Fortasyn Connect bescherming tegen de toxische effecten van dit eiwit, wat zichtbaar wordt als verminderde neurodegeneratie. Het potentieel van voedingsinterventie vroeg in het ziekteproces wordt verder onderschreven met klinische data in patiënten met de diagnose AD. Supplementatie van vroege AD-patiënten met de medische voeding Souvenaid® (bevat Fortasyn Connect) resulteerde in verbetering van het verbale geheugen. Deze resultaten suggereren dat Fortasyn Connect mogelijk effect heeft via verbetering van synapse vorming en functie, een aspect van AD dat vroeg in het ziekteproces verkeerd gaat, zelfs voordat klinische symptomen ontstaan. Ten slotte doet De Wilde in zijn proefschrift suggesties hoe de mechanistische effecten onderliggend aan de geheugeneffecten gemeten kunnen worden, waarbij de focus ligt op effecten op de synaps functie. De Wilde concludeert dat de risicoverlagende, beschermende en regeneratieve effecten van Fortasyn Connect het ziekteproces zou kunnen vertragen in de prodromale fase van AD.

Martijn de Wilde (Nijmegen, 1975) behaalde een Master Gedrags- en Neurowetenschappen. Hij promoveert aan de RUG op onderzoek dat hij uitvoerde bij zijn werkgever Danone Research Wageningen, afdeling Disease Targeted Nutrition en bij de vakgroep Moleculaire Neurobiologie van de RUG. Het werd gefinancierd door Danone Research, EU FP5 LipiDiet QLRT-200100172, EU FP7 LipiDiDiet 211696 en SenterNovem US010311.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:43
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...