Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Flinke subsidie voor Parkinson onderzoek

20 februari 2013

Een samenwerkingsverband van onderzoekers waarvan de Groningse celbiologen Arjan Kortholt en Peter van Haastert deel uitmaken, krijgt een subsidie van 1.300.000 dollar van de Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research. Het deel van het budget dat de Groningse onderzoekers kunnen besteden, bedraagt ongeveer 350.000 dollar.

Doel van het project is de driedimensionale structuur en het werkingsmechanisme van het eiwit LRRK2 te bepalen. Mutaties in het gen voor dit eiwit worden in verband gebracht met erfelijke vormen van de ziekte van Parkinson. De onderzoekers verwachten meer inzicht te krijgen in het ontstaan van Parkinson en hopen een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van medicijnen.

Het onderzoek van de Groningse groep wordt uitgevoerd samen met het Max Planck Instituut in Dortmund. Het ‘LRRK2 Biological structure and function’ consortium bestaat verder uit onderzoekers van Emerald Biostructures, Helmholtz Zentrum Muenchen, SomaLogic en de Mount Sinai School of Medicine.

Meer informatie:

Science LinX

Recent artikel over het onderzoek in PNAS

Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....