Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Grootschalig onderzoek naar gezondheidswinst en blessures bij beginnende hardlopers van start

13 februari 2013

Dit voorjaar start een groot wetenschappelijk onderzoek onder beginnende hardlopers. Doel van deze NL Start to Run Studie is om meer inzicht te krijgen in gezondheidseffecten van een hardloopprogramma en op het mogelijk ontstaan van hardloopblessures. De studie wordt gecoördineerd door bewegingswetenschappers van het UMCG en uitgevoerd door 5 UMC’s in samenwerking met de Atletiekunie. Het onderzoek vindt plaats onder deelnemers van het jaarlijkse Start to Run-trainingsprogramma van de Atletiekunie. Aanmelding voor Start to Run is mogelijk, de eerste training is op 9 maart.

Ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen blijkt dat ongeveer 20% van beginnende lopers een blessure ontwikkelt. Er is al veel onderzoek gedaan naar hoe deze hardloopblessures ontstaan. Toch is nog steeds te weinig bekend over het ontstaan en voorkómen van deze blessures. De belangrijkste reden hiervoor is dat eerdere studies zijn uitgevoerd onder kleine groepen hardlopers. Het is hierdoor niet mogelijk wetenschappelijk onderbouwde uitspraken te doen en al helemaal is het niet mogelijk naar specifieke blessures te kijken. Dankzij de samenwerking met de Atletiekunie kan nu voor het eerst wetenschappelijk onderzoek plaatsvinden bij een grote groep beginnende hardlopers. Jaarlijks nemen ongeveer 9000 beginnende hardlopers deel aan Start to Run van de Atletiekunie.

Deelnemers aan Start to Run wordt bij aanmelding gevraagd om deel te nemen aan de NL Start to Run Studie. Deelnemers aan het onderzoek worden een jaar lang gevolgd. Op vier momenten in het jaar ontvangen zij een vragenlijst. Daarnaast wordt hen gevraagd gedurende de eerste zes weken wekelijks, en daarna tweewekelijks een logboek in te vullen met trainings- en blessure-informatie. Zowel de vragenlijsten als het trainingslogboek kunnen online ingevuld worden. De resultaten van de NL Start to Run Studie leveren belangrijke informatie op over het ontstaan en voorkomen van blessures bij beginnende hardlopers. Daarnaast brengt het onderzoek de gezondheidswinst door hun deelname aan Start to Run in kaart.

De NL Start to Run Studie wordt uitgevoerd door een aantal wetenschappelijke instellingen die samenwerken in het Landelijk Overleg Sportgezondheid Onderzoek (LOSO). In het LOSO zijn het UMCG, het VUMC, het UMC Utrecht, het Erasmus MC en het Maastricht UMC+ verenigd. De Atletiekunie levert medewerking aan het onderzoek, het UMCG coördineert de studie.

Meer informatie over StarttoRun van de Atletiekunie: https://www.atletiekunie.nl/start-run

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG, tel. 050-361 22 00

Laatst gewijzigd:10 januari 2018 15:54

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...