Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Thuan Quang Le (RuG)

22 januari 2013

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                           Tuesday, January 22nd 2013

Speaker:                     Thuan Quang Le

Room:                         5161.0267 (Bernoulliborg)

Time:                           16.00

Title: "Piecewise affine dynamical systems: Well-posedness,
          controllability and stabilizability
".


Abstract:

In the talk,  I will present the recent results obtained in my PhD thesis. The thesis focuses on a subclass of hybrid systems, namely piecewise affine dynamical systems. A piecewise affine dynamical system  is a special type of finite-dimensional, nonlinear input/state/output systems with the distinguishing feature that the functions describing the system's differential equations and output equations are piecewise affine functions. In the context of such systems, we study various fundamental system-theoretic problems: Non-Zenoness, well-posedness, controllability and stabilizability. Particularly, we show that continuous piecewise affine  dynamical systems without inputs do not exhibit Zeno behavior. This result opens  new possibilities in studying controllability and stabilizability for continuous piecewise affine systems. Under a certain right invertibility assumption,  we derive algebraic necessary and sufficient conditions, which are of Popov-Belevitch-Hautus type,  for both  controllability and stabilizability of continuous piecewise affine dynamical systems.  We also study well-posedness (i.e. existence and uniqueness of solutions) issue for bimodal discontinuous piecewise affine systems and provide a set of necessary and a set of sufficient conditions for existence and uniqueness of Filippov solutions. These conditions yield a number of stronger results for particular cases such as bimodal piecewise linear systems as well as in the context of Zeno behavior. In the context of bimodal piecewise linear systems with possibly discontinuous vector fields, we again study controllability and stabilizability issues. In the absence of continuity, well-posedness imposes certain geometric properties which, in turn, lead to algebraically verifiable necessary and sufficient conditions for both controllability and stabilizability.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl)

http://www.rug.nl/wiskunde/nieuws/actueel/wiskundecolloquia

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:36

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...