Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Thuan Quang Le (RuG)

22 januari 2013

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                           Tuesday, January 22nd 2013

Speaker:                     Thuan Quang Le

Room:                         5161.0267 (Bernoulliborg)

Time:                           16.00

Title: "Piecewise affine dynamical systems: Well-posedness,
          controllability and stabilizability
".


Abstract:

In the talk,  I will present the recent results obtained in my PhD thesis. The thesis focuses on a subclass of hybrid systems, namely piecewise affine dynamical systems. A piecewise affine dynamical system  is a special type of finite-dimensional, nonlinear input/state/output systems with the distinguishing feature that the functions describing the system's differential equations and output equations are piecewise affine functions. In the context of such systems, we study various fundamental system-theoretic problems: Non-Zenoness, well-posedness, controllability and stabilizability. Particularly, we show that continuous piecewise affine  dynamical systems without inputs do not exhibit Zeno behavior. This result opens  new possibilities in studying controllability and stabilizability for continuous piecewise affine systems. Under a certain right invertibility assumption,  we derive algebraic necessary and sufficient conditions, which are of Popov-Belevitch-Hautus type,  for both  controllability and stabilizability of continuous piecewise affine dynamical systems.  We also study well-posedness (i.e. existence and uniqueness of solutions) issue for bimodal discontinuous piecewise affine systems and provide a set of necessary and a set of sufficient conditions for existence and uniqueness of Filippov solutions. These conditions yield a number of stronger results for particular cases such as bimodal piecewise linear systems as well as in the context of Zeno behavior. In the context of bimodal piecewise linear systems with possibly discontinuous vector fields, we again study controllability and stabilizability issues. In the absence of continuity, well-posedness imposes certain geometric properties which, in turn, lead to algebraically verifiable necessary and sufficient conditions for both controllability and stabilizability.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl)

http://www.rug.nl/wiskunde/nieuws/actueel/wiskundecolloquia

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 14:04

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...