Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Professor Hans Zwart (UT)

15 januari 2013

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                           Tuesday, January 15th 2013

Speaker:                     Professor Hans Zwart,
Department of Applied Mathematics, University of Twente

Room:                         5161.0267 (Bernoulliborg)

Time:                           16.00

Title: Linear port Hamiltonian Systems


Abstract:

The field of infinite-dimensional systems theory has become a well-established field within mathematics and systems theory. There are basically two approaches to infinite-dimensional linear systems theory: an  abstract functional analytical approach and  a PDE approach.
Many physical systems can be formulated using a Hamiltonian framework. This class contains ordinary as well as partial differential equations. Each system in this class has a Hamiltonian, generally given by the energy function. In the study of Hamiltonian systems it is usually assumed that the system does not interact with its environment. However, for the purpose of control and for the interconnection of two or more Hamiltonian systems it is essential to take this interaction with the environment into account. This led to the class of port-Hamiltonian systems. For port-Hamiltonian systems described by ordinary differential equations this approach is very successful. Port-Hamiltonian systems described by partial differential equation is a subject of current research.

In this presentation, we combine the abstract functional analytical approach with the more physical approach based on Hamiltonians. For a class of linear infinite-dimensional port-Hamiltonian systems we derive easy verifiable conditions for the existence of solutions. Furthermore, we show that these solutions relate in a natural manner the external and internal energy of the system.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl)

http://www.rug.nl/wiskunde/nieuws/actueel/wiskundecolloquia

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 14:04

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...