Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Professor Hans Zwart (UT)

15 januari 2013

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                           Tuesday, January 15th 2013

Speaker:                     Professor Hans Zwart,
Department of Applied Mathematics, University of Twente

Room:                         5161.0267 (Bernoulliborg)

Time:                           16.00

Title: Linear port Hamiltonian Systems


Abstract:

The field of infinite-dimensional systems theory has become a well-established field within mathematics and systems theory. There are basically two approaches to infinite-dimensional linear systems theory: an  abstract functional analytical approach and  a PDE approach.
Many physical systems can be formulated using a Hamiltonian framework. This class contains ordinary as well as partial differential equations. Each system in this class has a Hamiltonian, generally given by the energy function. In the study of Hamiltonian systems it is usually assumed that the system does not interact with its environment. However, for the purpose of control and for the interconnection of two or more Hamiltonian systems it is essential to take this interaction with the environment into account. This led to the class of port-Hamiltonian systems. For port-Hamiltonian systems described by ordinary differential equations this approach is very successful. Port-Hamiltonian systems described by partial differential equation is a subject of current research.

In this presentation, we combine the abstract functional analytical approach with the more physical approach based on Hamiltonians. For a class of linear infinite-dimensional port-Hamiltonian systems we derive easy verifiable conditions for the existence of solutions. Furthermore, we show that these solutions relate in a natural manner the external and internal energy of the system.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl)

http://www.rug.nl/wiskunde/nieuws/actueel/wiskundecolloquia

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 14:04

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...