Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Professor Hans Zwart (UT)

15 januari 2013

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                           Tuesday, January 15th 2013

Speaker:                     Professor Hans Zwart,
Department of Applied Mathematics, University of Twente

Room:                         5161.0267 (Bernoulliborg)

Time:                           16.00

Title: Linear port Hamiltonian Systems


Abstract:

The field of infinite-dimensional systems theory has become a well-established field within mathematics and systems theory. There are basically two approaches to infinite-dimensional linear systems theory: an  abstract functional analytical approach and  a PDE approach.
Many physical systems can be formulated using a Hamiltonian framework. This class contains ordinary as well as partial differential equations. Each system in this class has a Hamiltonian, generally given by the energy function. In the study of Hamiltonian systems it is usually assumed that the system does not interact with its environment. However, for the purpose of control and for the interconnection of two or more Hamiltonian systems it is essential to take this interaction with the environment into account. This led to the class of port-Hamiltonian systems. For port-Hamiltonian systems described by ordinary differential equations this approach is very successful. Port-Hamiltonian systems described by partial differential equation is a subject of current research.

In this presentation, we combine the abstract functional analytical approach with the more physical approach based on Hamiltonians. For a class of linear infinite-dimensional port-Hamiltonian systems we derive easy verifiable conditions for the existence of solutions. Furthermore, we show that these solutions relate in a natural manner the external and internal energy of the system.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl)

http://www.rug.nl/wiskunde/nieuws/actueel/wiskundecolloquia

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:36

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...