Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, V.S. Gottimukala, RuG

08 januari 2013

Join us for coffee and tea at 15.45 p.m.

Date:                          Tuesday January 8, 2013

Speaker:                     V.S. Gottimukala, University of Groningen

Room:                         5161.0267 (Bernoulliborg)

Time:                           16.15

Title: Rational Representations and Behavioral Distance


Abstract:

In this thesis we treat a number of problems related to modeling, analysis and control of dynamical systems. In order to do so, we use an elegant mathematical approach called the “behavioral" approach. In the framework of the behavioral approach a dynamical system is determined uniquely by its behavior which is the set of trajectories that satisfy the physical laws that govern the system. We deal with a special class of dynamical systems called linear differential systems. The behavior of a linear differential system admits many different kinds of representations such as the kernel or image of a rational differential operator, or the external behavior of a state representation. In this thesis, we are primarily interested in the study of rational representations. As the first problem, we consider the equivalence of rational representations. We obtain necessary and sufficient conditions on the rational matrices appearing in the given kernel (image) representations under which they define one and the same behavior. In general, given a behavior, not every realization of the rational matrix appearing in a rational kernel (image) representation yields an output nulling (driving variable) representation of the behavior.

As a second problem, we obtain necessary and sufficient conditions on a realization to overcome this problem. We also address a similar question related to the minimality of state representations. Given a behavior and its proper real rational representation, we obtain necessary and sufficient conditions on the rational matrix under which a minimal realization of it yields a minimal output nulling (driving variable) representation of the behavior. The next important issue that we address in this thesis is the concept of distance between behaviors. This has applications in areas such as model reduction, and robust control and stabilization of dynamical systems. We discuss several ways of defining distance between behaviors using the concept of gap between closed subspaces of Hilbert spaces. Also, we compare the values and topologies associated with these notions of distance, and also express them in terms of rational representations as well as state representations. Finally, we treat the problem of robust stabilization in the behavioral framework. The problem of robust stabilization is to find a controller that regularly stabilizes all the plants within a neighborhood (of a given radius) defined around a given nominal plant. We call a controller that achieves this objective a robustly stabilizing controller. Using the notions of distance between behaviors introduced, we define neighborhoods around a nominal plant in a representation free way. For a given radius, we give a comparison of the various defined neighborhoods. Further, we solve the problem of robust stabilization for these neighborhoods.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl)

http://www.rug.nl/wiskunde/nieuws/actueel/wiskundecolloquia

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 14:04

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...