Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sexual health of people with disability and chronic illness

23 januari 2013

Promotie: dhr. J.H. Kedde, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Sexual health of people with disability and chronic illness

Promotor(s): prof.dr. H.B.M. van de Wiel, prof.dr. W.C.M. Weijmar Schultz

Faculteit: Medische Wetenschappen

Na borstkanker: meer aandacht nodig voor seksualiteit

Een chronische ziekte of een lichamelijke beperking kan seksuele problemen veroorzaken. Het accepteren van de beperking of aandoening en het hervatten van het seksuele leven is een moeilijk en tijdrovend proces. De reguliere gezondheidszorg voorziet niet adequaat in de behoefte aan seksuele hulp, en hulpverleners lijken niet goed genoeg om te kunnen gaan met seksuele problemen. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Harald Kedde.

Uit dit promotieonderzoek naar jonge vrouwen met borstkanker blijkt dat zij na verloop van tijd weer seksueel actief worden. Aanvankelijk is dit vooral om de partner een plezier te doen, maar de vrouwen kunnen er zelf maar beperkt van genieten. Vooral het herstel van de subjectieve, individuele beleving van seksualiteit duurt lang. Dit hangt samen met het wel of niet kunnen of durven praten, de kwaliteit van de relatie en de fysieke belemmeringen ten gevolge van de behandeling.

Kedde stelt dat er niet alleen tijdens de behandeling, maar ook daarna bij de follow-up, op meer gestructureerde wijze aandacht moet komen voor seksualiteit. In het geval van jonge vrouwen met borstkanker lijkt die rol het best te kunnen worden gelegd bij nurse practitioners en gespecialiseerde oncologieverpleegkundigen.

Harald Kedde (Hardenberg, 1973) studeerde algemene sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij verrichtte zijn onderzoek als buitenpromovendus in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksinstituut SHARE van het UMCG. Het onderzoek werd medegefinancierd door Rutgers WPF, AGIS zorgverzekeringen, de Borstkanker Vereniging Nederland en de Stichting Amazones. Kedde blijft ook na zijn promotie werkzaam als onderzoeker bij Rutgers WPF.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:43

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...