Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Causes and consequences of altered microRNA levels. Regulation of microRNA and identification of microRNA-155 target genes

14 januari 2013

Promotie: mw. I.H. Slezak-Prochazka, 10.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Causes and consequences of altered microRNA levels. Regulation of microRNA and identification of microRNA-155 target genes

Promotor(s): prof.dr. J.H.M. van den Berg

Faculteit: Medische Wetenschappen

MicroRNA werkingsmechanismen in lymfeklierkanker onderzocht

MicroRNA’s (miRNA’s) reguleren de expressie van een groot aantal genen en zijn daardoor betrokken bij bijna alle processen in de cel. Kankercellen hebben vaak kenmerkende veranderdingen in miRNA expressiepatronen. Izabella Slezak-Prochazka onderzocht welke mechanismen bijdragen aan het veranderde miRNA expressieprofiel bij lymfeklierkanker (B cel lymfoom).

Slezak bestudeerde de werking van drie miRNA’s die liggen in regio’s (exonen) van niet voor eiwit coderende genen. De focus was op de subcellulaire locatie van de primaire transcripten voor en na het verwijderen van de tussenliggende regio’s (intronen). Daarnaast toonde Slezak aan dat het expressiepatroon van zes miRNA’s, afkomstig van het bekende oncogene miR-17~92 cluster, onderling sterk verschilden in normale B cel subsets en ook in vier veel voorkomende B cel lymfoom subtypen. In vergelijking met de normale B cel voorloper cellen bleek dat in alle vier lymfoom subtypen miR-19b het sterkste verhoogd was. Tot slot heeft ze de functie van miR-155 onderzocht door de expressie van dit miRNA experimenteel te moduleren. Overexpressie van miR-155 in een B cel lymfoom subtype met een lage endogene miR-155 expressie gaf een groeivoordeel aan de tumor cellen, en dit effect kon worden verklaard door effectieve binding van miR-155 aan het TBRG1 transcript resulterend in een verlaagde TBRG1 expressie.

Izabella Slezak-Prochazka (Polen, 1984) studeerde Biotechnologie aan de Jagiellonian University in Krakow, Polen. Zij voerde haar promotieonderzoek uit bij de afdeling Pathologie en Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en in het kader van het Groningen University Institute for Drug Exploration (GUIDE). Slezak vervolgt haar loopbaan als docent aan de Czestochowa University of Technology in Polen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:44
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...