Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Cognitive functioning in schizophrenia: structure and clinical correlates

16 januari 2013

Promotie: dhr. P.J. Quee, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cognitive functioning in schizophrenia: structure and clinical correlates

Promotor(s): prof.dr. D. Wiersma, prof.dr. A. Aleman

Faculteit: Medische Wetenschappen

Profielen geven inzicht in heterogeniteit van schizofrenie

Schizofrenie en verwante psychosen komen voor bij ongeveer 1,5% van de bevolking. Veel patiënten hebben ‘cognitieve functiestoornissen’ zoals problemen met plannen, concentreren en het geheugen. Piotr Quee onderzocht het cognitieve functioneren in relatie tot familiale factoren, het dagelijks functioneren voor de eerste psychose, en het ziekte-inzicht.

Het onderzoek van Quee maakt deel uit van het Nederlandse project Genetic Risk and Outcome of Psychosis (GROUP). Familiale factoren onderzocht hij door het cognitieve profiel van een gezonde broer of zus te bestuderen in relatie tot het profiel van hun ziekte familielid. Ook groepeerde hij patiënten op basis van hun dagelijks functioneren voordat ze voor het eerst een psychose kregen. Tot slot onderzocht hij de relevantie van cognitief functioneren voor ziekte-inzicht en de rol van sociaal inlevingsvermogen daarbij.

Gezonde broers en zussen van patiënten variëren sterk op gebied van cognitief functioneren. Quee vond vond bij hen drie verschillende cognitieve profielen. Hoe meer cognitief gestoord de broer of zus, hoe sterker het cognitieve profiel van het zieke familielid daarmee overeenstemt. Dit schept nieuwe mogelijkheden om de genetische achtergrond van cognitieve functiestoornissen bij schizofrenie te onderzoeken. Het dagelijks functioneren voor de eerste psychose blijkt eveneens zeer divers. Na de eerste psychose is deze diversiteit globaal terug te zien in het cognitieve functioneren. Om meer inzicht te krijgen in ziekte-inzicht is het belangrijk om te kijken naar het sociaal inlevingsvermogen van de patiënt. Het hebben van goede cognitieve functies (maar niet het sociaal inlevingsvermogen) blijkt verder van belang bij het verbeteren van het ziekte-inzicht.

Piotr Quee (Klundert, 1980) studeerde Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Psychiatrie & Rob Giel Onderzoekcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De infrastructuur van het GROUP project werd gefinancierd door ZonMw. Quee is inmiddels in opleiding tot Gezondheidspsycholoog bij Lentis.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:43
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...