Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Cognitive functioning in schizophrenia: structure and clinical correlates

16 januari 2013

Promotie: dhr. P.J. Quee, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cognitive functioning in schizophrenia: structure and clinical correlates

Promotor(s): prof.dr. D. Wiersma, prof.dr. A. Aleman

Faculteit: Medische Wetenschappen

Profielen geven inzicht in heterogeniteit van schizofrenie

Schizofrenie en verwante psychosen komen voor bij ongeveer 1,5% van de bevolking. Veel patiënten hebben ‘cognitieve functiestoornissen’ zoals problemen met plannen, concentreren en het geheugen. Piotr Quee onderzocht het cognitieve functioneren in relatie tot familiale factoren, het dagelijks functioneren voor de eerste psychose, en het ziekte-inzicht.

Het onderzoek van Quee maakt deel uit van het Nederlandse project Genetic Risk and Outcome of Psychosis (GROUP). Familiale factoren onderzocht hij door het cognitieve profiel van een gezonde broer of zus te bestuderen in relatie tot het profiel van hun ziekte familielid. Ook groepeerde hij patiënten op basis van hun dagelijks functioneren voordat ze voor het eerst een psychose kregen. Tot slot onderzocht hij de relevantie van cognitief functioneren voor ziekte-inzicht en de rol van sociaal inlevingsvermogen daarbij.

Gezonde broers en zussen van patiënten variëren sterk op gebied van cognitief functioneren. Quee vond vond bij hen drie verschillende cognitieve profielen. Hoe meer cognitief gestoord de broer of zus, hoe sterker het cognitieve profiel van het zieke familielid daarmee overeenstemt. Dit schept nieuwe mogelijkheden om de genetische achtergrond van cognitieve functiestoornissen bij schizofrenie te onderzoeken. Het dagelijks functioneren voor de eerste psychose blijkt eveneens zeer divers. Na de eerste psychose is deze diversiteit globaal terug te zien in het cognitieve functioneren. Om meer inzicht te krijgen in ziekte-inzicht is het belangrijk om te kijken naar het sociaal inlevingsvermogen van de patiënt. Het hebben van goede cognitieve functies (maar niet het sociaal inlevingsvermogen) blijkt verder van belang bij het verbeteren van het ziekte-inzicht.

Piotr Quee (Klundert, 1980) studeerde Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Psychiatrie & Rob Giel Onderzoekcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De infrastructuur van het GROUP project werd gefinancierd door ZonMw. Quee is inmiddels in opleiding tot Gezondheidspsycholoog bij Lentis.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:43
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...