Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The normal operating range of soil functioning. Understanding the natural fluctuations of nitrogen cycling communities

18 januari 2013

Promotie: mw. M. de Cássia Pereira e Silva, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The normal operating range of soil functioning. Understanding the natural fluctuations of nitrogen cycling communities

Promotor(s): prof.dr. J.D. van Elsas

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Natuurlijke fluctuaties van stikstofbacteriegemeenschappen in de bodem

Michele de Cássia Pereira e Silva heeft in haar onderzoek de abundantie, structuur (gemeenschapssamenstelling) en functie van micro-organismen gevolgd die betrokken zijn bij bepaalde stikstofcyclusprocessen in een reeks geselecteerde Nederlandse bodems. De bodem is een zeer heterogeen en dynamisch system voor de micro-organismen die erin leven. De biologische diversiteit van de levende bodem is enorm hoog en schattingen van de aantallen bacterietypen per gram grond belopen tot aan een miljoen. Deze micro-organismen kunnen sterk reageren op en fluctueren met bepaalde omgevingsfactoren (verstoringen), zoals de abiotische factoren temperatuur, pH, vochtgehalte en structuur of textuur van de bodem, alsmede de biotische factoren samenstelling en diversiteit van de aanwezige microbiële gemeenschap. Genoemde fluctuaties kunnen de dynamiek en activiteit van de bodemorganismen en hun interacties aantasten. Dit kan, samengevat, de normale ‘operating range’ (NOR) van de bodem bepalen. Normaliteit is hier gedefinieerd als omvattend de normale fluctuaties in functie als reactie op alle omstandigheden die in de bodem kunnen voorkomen, via natuurlijke of (normale) antropogene weg. Een beschouwing van de biogeochemische cycli van de bodem leerde dat de stikstofcyclus sterk beïnvloedbaar is. Zowel symbiotische stikstofbinding als nitrificatie zijn voorgesteld als typische processen die gevoelig zijn voor verstoringen. Deze processen zouden derhalve goed kunnen worden aangewend als indicatoren van stresscondities in de bodem.

Michele de Cássia Pereira e Silva (Brazilië, 1979) studeerde farmacie aan de universiteit van Sao Paolo. Haar promotieonderzoek deed zij aan de RUG, bij het Centre for Mathematics and Natural Science (CEES), bij de vakgroep Microbial Ecology, waar zij inmiddels werkzaam is als postdoc. Haar onderzoek werd gefinancierd door NWO.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:43

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...