Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Adjustments to amputation and artificial limb, and quality of life in lower limb amputees

07 januari 2013

Promotie: mw. R. Sinha, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Adjustments to amputation and artificial limb, and quality of life in lower limb amputees

Promotor(s): prof.dr. W.J.A. van den Heuvel, prof.dr. P. Arokiasamy

Faculteit: Medische Wetenschappen

Kwaliteit van leven van patiënten met onderbeenamputatie in India in kaart gebracht

Het ondergaan van een amputatie van een of meer ledematen heeft grote impact. UMCG-promovendus Richa Sinha deed onderzoek naar de kwaliteit van leven van mensen na een onderbeenamputatie in India. Vooral het hebben van werk en een prothese hadden positieve invloed op aanpassing aan de nieuwe situatie.

Na een amputatie verandert niet alleen het zelfbeeld van de betreffende persoon, maar ook het sociaal en maatschappelijk functioneren. Sinha gebruikte twee instrumenten om factoren in kaart te brengen die van invloed zijn op de kwaliteit van leven van mensen met een onderbeenamputatie. Jongere leeftijd, het hebben van werk en een prothese bleken van grote invloed op de kwaliteit van leven.

Onderbeenamputaties worden in India meestal veroorzaakt door een trauma. Meer dan de helft van deze mensen is werkloos. Sinha stelde vast dat fantoompijn, problemen met de stomphuid en stomppijn minder vaak voorkomen bij de mensen in India, in vergelijking met bevindingen uit Westerse studies. Mogelijk spelen verschillen in activiteiten hierbij een rol. Werkgelegenheid is een belangrijke factor in verband met de psychosociale aanpassing en beperking van activiteiten. Mensen die werken hebben de neiging om meer fysiek actief en beter psychosociaal geïntegreerd te zijn, stelt Sinha. Zij pleit voor verder onderzoek om verschillen in de kwaliteit van leven in diverse populaties te leren begrijpen.

Richa Sinha (India, 1980) studeerde Gezondheidswetenschappen in Maastricht. Zij voerde haar promotieonderzoek uit bij het iRv, Kenniscentrum voor Revalidatie en Handicap en de afdeling Sociale Geneeskunde in het kader van Onderzoeksinstituut SHARE van het UMCG.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:04
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 24 maart 2025

    RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst

    De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...

  • 05 maart 2025

    Vrouwen in de wetenschap

    De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...