Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Trade, growth, regions, and the environment: input-output analyses of the Chinese economy

10 januari 2013

Promotie: dhr. J. Pei, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Trade, growth, regions, and the environment: input-output analyses of the Chinese economy

Promotor(s): prof.dr. J. Oosterhaven, prof.dr. H.W.A. Dietzenbacher

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

Nieuwe methodologie om variabelen in Chinese economie te meten

Wat is het effect van de export op de Chinese economie? De Chinese export bestaat voor ongeveer de helft uit verwerkingsexport (processing exports), een kenmerk van de Chinese handel. Uit het onderzoek van Jiansuo Pei wordt duidelijk dat de productie voor verwerkingsexport om die reden onderscheiden moet worden van andersoortige productie. Vanuit het oogpunt van methodologie ontwikkelde de promovendus een nieuwe benadering van de verwerkingshandel. Ook stelt hij een nieuwe methode voor om de specifieke kenmerken van verwerkingsexport en gewone export in één consistent kader op te nemen. Op deze manier worden bepaalde zaken duidelijker. Zo is de groei van de Chinese import duurzaam te noemen, maar draagt de export van hightech-producten minder bij aan inkomensstijging dan vaak wordt gedacht. En tot slot: moet China verantwoordelijk worden gehouden voor al zijn uitstoot van CO2, als veel export overzees wordt geconsumeerd? Volgens deze studie is deze Chinese bijdrage aan het broeikaseffect minder dan geacht.

Jiansuo Pei (China, 1982) studeerde aan de Graduate University of the Chinese Academy of Sciences. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Pei is universitair docent bij de School of International Trade and Economics van de University of International Business and Economics te Beijing in China.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:43
printView this page in: English

Meer nieuws