Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

48 miljoen euro naar nieuw hart- en vaatonderzoek

30 januari 2013

Onderzoekers onder leiding van prof. Marten Hofker van het Universitair Medisch Centrum Groningen gaan onderzoek doen naar chronische ontstekingen in de darm en het ontstaan van hart- en vaatziekten. CardioVasculair Onderzoek Nederland (CVON), een initiatief van de Hartstichting, KNAW, NFU en NWO/ZonMw, heeft hiervoor circa 5 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld. In totaal wordt 48 miljoen euro door de initiatiefnemers en universiteiten geïnvesteerd in vijf nieuwe hart- en vaatonderzoeksprojecten van verschillende instellingen. Onderzoekers van het UMCG zijn ook betrokken bij onderzoek naar de oorzaken van hoge bloeddruk in de longen en onderzoek naar plotse hartdood.

Overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken voor hart- en vaatziekten en gaat samen met bekende risicofactoren, zoals type 2 diabetes, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol- en vetgehalte in het bloed. De gemene deler van deze risicofactoren is de aanwezigheid van een milde, maar progressieve vorm van ontsteking. Mensen met ernstig overgewicht hebben zo'n chronische ontsteking, doordat het samenspel tussen darm, lever en het vetweefsel bij hen is verstoord. Waarschijnlijk hebben ze mede daardoor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Darmbacteriën

Onderzoekers onder leiding van prof. Marten Hofker (UMCG) en prof. dr. Mihai Netea (UMC Radboud, Nijmegen) gaan onderzoeken of het samenspel tussen de bacteriën in de darm en het aangeboren afweersysteem in darm, vet en lever een centrale rol speelt in het ontstaan van hart- en vaatziekten als gevolg van ernstig overgewicht. Meer inzicht in dit samenspel zal leiden tot nieuwe voedingsmiddelen en anti- ontstekingstherapieën om hart- en vaatziekten te voorkomen. Daarnaast zullen er ook specifieke bloed- of weefselfactoren uit voortkomen, die gebruikt kunnen worden voor diagnose en het volgen van het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG, tel. 050-361 22 00

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....