Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

48 miljoen euro naar nieuw hart- en vaatonderzoek

30 januari 2013

Onderzoekers onder leiding van prof. Marten Hofker van het Universitair Medisch Centrum Groningen gaan onderzoek doen naar chronische ontstekingen in de darm en het ontstaan van hart- en vaatziekten. CardioVasculair Onderzoek Nederland (CVON), een initiatief van de Hartstichting, KNAW, NFU en NWO/ZonMw, heeft hiervoor circa 5 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld. In totaal wordt 48 miljoen euro door de initiatiefnemers en universiteiten geïnvesteerd in vijf nieuwe hart- en vaatonderzoeksprojecten van verschillende instellingen. Onderzoekers van het UMCG zijn ook betrokken bij onderzoek naar de oorzaken van hoge bloeddruk in de longen en onderzoek naar plotse hartdood.

Overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken voor hart- en vaatziekten en gaat samen met bekende risicofactoren, zoals type 2 diabetes, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol- en vetgehalte in het bloed. De gemene deler van deze risicofactoren is de aanwezigheid van een milde, maar progressieve vorm van ontsteking. Mensen met ernstig overgewicht hebben zo'n chronische ontsteking, doordat het samenspel tussen darm, lever en het vetweefsel bij hen is verstoord. Waarschijnlijk hebben ze mede daardoor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Darmbacteriën

Onderzoekers onder leiding van prof. Marten Hofker (UMCG) en prof. dr. Mihai Netea (UMC Radboud, Nijmegen) gaan onderzoeken of het samenspel tussen de bacteriën in de darm en het aangeboren afweersysteem in darm, vet en lever een centrale rol speelt in het ontstaan van hart- en vaatziekten als gevolg van ernstig overgewicht. Meer inzicht in dit samenspel zal leiden tot nieuwe voedingsmiddelen en anti- ontstekingstherapieën om hart- en vaatziekten te voorkomen. Daarnaast zullen er ook specifieke bloed- of weefselfactoren uit voortkomen, die gebruikt kunnen worden voor diagnose en het volgen van het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG, tel. 050-361 22 00

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...