Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Programma 400 jaar Rijksuniversiteit Groningen staat vast op hoofdlijnen

15 mei t/m 15 juni 2014
23 januari 2013

In 2014 bestaat de Rijksuniversiteit Groningen 400 jaar. Dat wordt een maand lang gevierd met studenten en medewerkers, Stadjers en Noorderlingen, relaties en bedrijven, nationaal en internationaal. Het RUG400-programma heeft voor elk wat wils: feestvieren, sport beoefenen, kennis delen, cultuur beleven.

Deelnemers hoeven zich niet te beperken tot passief kijken of luisteren, actief meedoen kan ook. Een gastrol spelen in een theaterstuk, meebouwen aan een maskerade, een actie starten voor het goede doel, deelnemen aan een estafetteloop of wandeltocht, meezingen of -dansen in een film of een vraag insturen voor een publieksacademie, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Thema 4∞ - For Infinity

De Rijksuniversiteit Groningen is een universiteit die al vier eeuwen bestaat en nog eeuwen wil blijven groeien en bloeien. Die met onderwijs, onderzoek en maatschappelijke bijdragen wil werken aan een duurzame, evenwichtige wereld.

Energie, gezond ouder worden en werken aan een duurzame samenleving zijn daarbij belangrijke onderwerpen. Geen wonder dat de keuze voor het lustrumthema is gevallen op For Infinity, ofwel: 4∞, een combinatie van het cijfer 4 en het wiskundige symbool voor oneindigheid ∞. Het thema is precies wat de Rijksuniversiteit Groningen wil uitstralen: we willen werken vóór en aan de toekomst.

Hoogtepunten

Het RUG400-programma For Infinity is veelzijdig. Tot de hoogtepunten behoren een muziektheaterspektakel (een coproductie met het Noord Nederlands Toneel), een hilarische film over het studentenleven en een musical over het leven van Aletta Jacobs. Op het snijvlak van cultuur en wetenschap liggen het Gift for Infinity-evenement en De Nacht van Kunst & Wetenschap.

Ook zijn er: kindercolleges, lezingen, debatten over vragen van kinderen, jongeren en volwassenen. Tentoonstellingen in het Universiteitsmuseum, de Der Aa-kerk en het Groninger Museum. Twaalf eredoctoraten. Het grootste studentengala ooit. Een optocht – een maskerade over de RUG - samen met inwoners van de stad Groningen gemaakt. Eén roei- en tenminste twee loopevenementen. Ook oud-studenten kunnen samen met hun studiegenoten hun hart ophalen. En natuurlijk wordt er een knallend eindfeest georganiseerd. En dit zijn alleen nog maar de hoogtepunten...

Levendige sfeer

De Rijksuniversiteit Groningen wil veel mensen bij het RUG400-programma For Infinity betrekken. De RUG is de één na oudste nog bestaande universiteit van Nederland en de enige in het Noorden. Stad en Noorden maken de universiteit tot wat zij is, en omgekeerd. Al 400 jaar draagt de RUG bij aan de ontwikkeling en de werkgelegenheid in het Noorden. Van de inwoners van de stad Groningen is een groot aantal student, deels afkomstig uit het buitenland. Dat zorgt voor een levendige sfeer en geeft Groningen en haar omgeving iets eigens, een speciaal DNA met een bijzondere aantrekkingskracht.

Gemeente en provincie Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen is er trots op dat ze het RUG400-programma For Infinity samen met de gemeente en de provincie Groningen kan presenteren. Het programma zal mede mogelijk gemaakt worden door bijdragen van de gemeente Groningen (onder voorbehoud van instemming door de gemeenteraad) en de provincie Groningen.

Met de bijdragen laten gemeente en provincie zien dat de Rijksuniversiteit Groningen onlosmakelijk met hen is verbonden. Bovendien ondersteunen ze de inhoud van het programma, dat met vele Noordelijke samenwerkingsverbanden is opgezet om vanuit die kracht de regionale, nationale en internationale verbanden aan te halen.

Naast gemeente en provincie is de universiteit in gesprek met, en op zoek naar een brede groep van bedrijven en fondsen.

Zie ook: videomagazine Unifocus met een aflevering geheel gewijd aan het lustrum.

Meer informatie is te vinden op de website van het lustrum RUG400 en in RUG400-programma For Infinity

Noot voor de pers

Meer informatie: Els van den Berg

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 11:04
printView this page in: English

Meer nieuws