Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen duurzaamste universiteit van Nederland

16 januari 2013

De Rijksuniversiteit Groningen staat wereldwijd op een eervolle plaats 53 van UI Greenmetric Ranking of World Universities 2012. En in Nederland is Groningen helemaal top. Van de vijf Nederlandse universiteiten die dit jaar aan de ranking meededen, scoort de RUG het beste.

In de UI Greenmetric ranking worden universiteiten vergeleken op ‘duurzaamheid op de campus’ en ‘milieuvriendelijk management’. De ranking wordt opgesteld door Universitas Indonesia met als doel om op het gebied van duurzaamheid een verandering in de samenleving te bewerkstelligen. ‘A benefit to us all is the prospect of change. We believe the universities are the nexus for bringing about real change in society,’ zegt de Indonesische rector Gumilar Rusliwa Somantri.

‘We doen mee aan deze ranking omdat we duurzaamheid heel belangrijk vinden en omdat we willen laten zien dat we aan een duurzame bedrijfsvoering werken,’ zegt de Groningse collegevoorzitter Sibrand Poppema. ‘Als we duurzaamheid aan onze studenten onderwijzen, moeten we het ook zelf in de praktijk brengen.’

De UI Greenmetric World Ranking werd dit jaar voor de derde keer opgesteld. In het totaal deden nu 215 universiteiten uit 49 landen mee, 178 meer dan vorig jaar; een stormachtige groei. De UI hoopt dan ook dat het aantal deelnemende universiteiten binnen enkele jaren groeit tot over tweeduizend.

In Nederland deden naast Groningen de universiteiten van Eindhoven, Twente, Amsterdam (UvA) en Rotterdam mee.

In de ranking kunnen universiteiten scoren op ‘Setting and Infrastructure’, ‘Energy and Climate Change’, ‘Waste’, ‘Water’, ‘Transportation’ en ‘Education’.

Groningen scoort vooral goed in de categorie ‘Waste’ en ‘Transportation’. Volgens milieucoördinator Dick Jager komt dit omdat de Rijksuniversiteit Groningen het afval scheidt in niet minder dan 28 verschillende stromen en het bovendien ophaalt met een elektrische afvalauto. Wat het transport betreft heeft Groningen volgens Jager het geluk dat het een fietsstad is. Ook het vervoersplan dat de universiteit al in 2000 opstelde, heeft veel bijgedragen.

In de andere categorieën is er ruimte voor verbetering, maar bij ‘energie’ en ‘water’ werkt de Groningse universiteit daar met succes aan, zegt Jager enthousiast. ‘Sinds 1996 is de universiteit erin geslaagd om 33 procent te besparen op energie en 60 procent op water. Technische maatregelen waren daarbij het belangrijkste instrument.’

Zie ook:

UI Greenmetric Ranking of World Universities

RUG-website Duurzame universiteit

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...