Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

EU-subsidie voor onderzoek naar gezondheidsvaardigheden van ouderen in Europa

13 december 2012

RUG en UMCG gaan samen met diverse onderzoekspartners en bedrijven een groot onderzoek doen naar gezondheidsvaardigheden van ouderen in het kader van Healthy Ageing, gezond en actief ouder worden. Voor dit Noordelijk onderzoeksconsortium is 1,25 miljoen EU-subsidie beschikbaar gesteld.

Welke gezondheidsvaardigheden hebben ouderen nodig om gezond te leven en hun weg te vinden in de zorg? Hoe kan de zorg ouderen met weinig gezondheidsvaardigheden beter ondersteunen. Hoe kunnen mensen het best informatie over gezondheid krijgen? En wat kan de zorg leren van bedrijven die zich richten op ouderen? Uiteindelijk moeten de antwoorden op deze en andere vragen leiden tot concrete acties: interventies en programma’s waarmee ouderen gezonder kunnen leven.

Eerder onderzoek laat zien dat meer dan 50% van de ouderen in Europa te weinig gezondheidsvaardigheden heeft. Zij kunnen informatie over gezondheid, preventie en zorg niet goed lezen, begrijpen en toepassen, en kunnen onvoldoende beslissen over hun eigen gezondheid. De Europese Unie stelt in totaal 3 miljoen euro subsidie beschikbaar om dit onderzoek uit te voeren, waarvan 1,25 miljoen euro aan het ‘Groningse’ deel.

Het project wordt uitgevoerd door het UMCG en RUG samen met de Hanzehogeschool, noordelijke bedrijven en diverse Europese partners. Consortia van onderzoeksinstellingen en bedrijven in tien andere Europese landen nemen delen van het onderzoek voor hun rekening. Binnen Noord-Nederland dragen ook ICT-bedrijf Vitalinq en uitgever Noordhoff belangrijk bij, daarnaast onder andere TNO-CBO.

De samenwerking moet leiden tot een integrale Europese aanpak om ouderen makkelijker om te laten gaan met zorg en preventie, en hun beter in staat te stellen daarover te beslissen. Op 13 en 14 december 2012 komen alle (22) Europese partners naar Groningen om de aftrap te geven voor dit project dat belangrijk bij kan dragen aan Healthy Ageing. Naar verwachting zal het onderzoeksproject eind 2015 zijn afgerond.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:28
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...