Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hematopoietic stem cell expansion

19 december 2012

Promotie: mw. M.A. Walasek, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Hematopoietic stem cell expansion

Promotor(s): prof.dr. G. de Haan

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe inzichten verbeteren kweek bloedstamcellen

Bloedstamcellen (hematopoëtische stamcellen; HSC’s) zorgen ervoor dat er dagelijks miljarden nieuwe bloedcellen worden aangemaakt in ons lichaam. Dit proces wordt hematopoïese genoemd. Inzicht in de werking van HSC’s is van groot belang, onder meer om de behandeling van kanker te verbeteren. Ook kan transplantatie van in het laboratorium gekweekte HSC’s levensreddend zijn bij beenmergfalen, verstoringen van het immuunsysteem en genetische aandoeningen.

Marta Walasek onderzocht hoe het kweken van HSC’s verbeterd kan worden. Hiertoe ging zij op zoek naar nieuwe intrinsieke regulatoren van de hematopoïese. In haar proefschrift beschrijft Walasek de belangrijke rol van niet-coderende RNA’s, micro-RNA’s voor het proces van zelfvernieuwing van HSC’s.

Daarnaast onderzocht zij hoe HSC’s extrinsiek gestimuleerd kunnen worden. Door valproïnezuur en lithium aan HSC-kweken toe te voegen, blijven het stamcelfenotype en de functionaliteit bewaard, zo stelt zij vast. Door kleine moleculen toe te voegen aan kweekmedia, kan het zelfvernieuwingsproces van HSC’s dus beïnvloed worden. Dit is een veelbelovende constatering, die kan helpen kweeksystemen van HSC’s te verbeteren.

Marta Walasek (Polen, 1983) studeerde Biotechnologie te Wroclaw, Polen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door de Europese Commissie, de Landsteiner Stichting en vanuit het Nederlands Platform voor Tissue Engineering (DPTE). Walasek werkt inmiddels als onderzoeker bij StemCell Technologies Inc.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...

 • 09 augustus 2018

  Ben Feringa vanavond in boekenprogramma op NPO 1

  Ben Feringa vanavond in boekenprogramma op NPO 1

 • 27 juli 2018

  Duizenden studenten starten hun studietijd met 'Meatless Monday'

  Op 13 augustus gaat de 50e KEI-week van start en al op de eerste dag worden deelnemende studenten gestimuleerd om geen vlees te eten: de Meatless Monday. Alle KEI-groepjes kunnen in de filialen van Albert Heijn in Groningen speciaal samengestelde vegetarische...