Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The role of diastolic left ventricular function in the detection of subtle cardiac damage

19 december 2012

Promotie: dhr. Y.M. Hummel, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The role of diastolic left ventricular function in the detection of subtle cardiac damage

Promotor(s): prof.dr. A.A. Voors, prof.dr. M.P. van den Berg

Faculteit: Medische Wetenschappen

Subtiele hartschade: nader inzicht in meetmethoden

Subtielere vormen van hartschade zijn niet op te sporen door meting van de linker ventrikel ejectie fractie (LVEF), een lang bestaande en alom geaccepteerde maat voor hartschade, die de knijpkracht van het hart weergeeft. In deze gevallen kan het hart beter in de ontspanningsfase onderzocht worden. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Yoran Hummel.

Subtiele schade aan het hart is vaak niet op te sporen met behulp van de LVEF. Dit komt onder meer door technische beperkingen, zoals de beeldkwaliteit. Maar een nog veel belangrijkere factor voor het niet kunnen opsporen van de subtiele schade zijn veranderingen aan het hart waarbij de LVEF op peil blijft. Een bekend voorbeeld hiervan is het ontwikkelen van hypertrofie bij drukbelasting van het linker ventrikel. Deze morfologische veranderingen leiden tot een toegenomen stugheid van de hartspier, waardoor de ontspanfunctie van het hart afneemt.

Bij het vaststellen van subtiele hartschade zijn tissue Doppler-snelheden waardevol. Vanuit technisch oogpunt is het meten van vroeg diastolische tissue snelheid (e') één van de minst volumeafhankelijke, hoog reproduceerbare en sensitieve metingen, zo concludeert de promovendus. Hij bepleit daarom meer routinematig gebruik van e' in de klinische praktijk, in het bijzonder wanneer patiënten worden doorverwezen naar een clinicus met de verdenking van subtiele schade aan het hart. Dit kan helpen hartfalen zo veel mogelijk te voorkomen.

Yoran Hummel (Groningen, 1980) studeerde Cardiofysiologie te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij blijft na zijn promotie werkzaam in het UMCG als biotechnicus cardiologie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.