Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The development of novel biodegradable polymeric biomaterials for use in the repair of damaged intervertebral discs

10 december 2012

Promotie: dhr. S. Sharifi, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The development of novel biodegradable polymeric biomaterials for use in the repair of damaged intervertebral discs

Promotor(s): prof.dr. D.W. Grijpma

Faculteit: Medische wetenschappen

Meer inzicht in complexiteit van lage rugpijn

In de westerse geïndustrialiseerde landen komt veel lage rugpijn (LRP) voor. LRP wordt veelal veroorzaakt door verwondingen aan de tussenwervelschijven (IVD), hetzij door kleine scheuren in het buitenste deel ervan, hetzij door uitsteeksels van het binnenste gedeelte ervan. Huidige behandelingen zijn ingewikkeld, niet praktisch en nemen de oorzaak niet weg, maar verlichten alleen de symptomen.

Shariar Sharifi ging op zoek naar mogelijkheden om de oorzaak van LRP aan te pakken, door de schade aan de IVD’s te herstellen. Zijn proefschrift behandelt strategieën op basis van biomateriaal voor het veilig afdichten van een hernia en het inzetten van een tissue engineering constructie voor het annulus fibrosus weefsel. De promovendus ontwikkelde en testte vier verschillende soorten resorbeerbare biomaterialen. De resultaten vergroten het inzicht in de complexiteit van LRP. Sharifi brengt de belangrijkste uitdagingen bij het ontwikkelen van strategieën en materialen voor onmiddellijk herstel van de IVD-stabiliteit na een hernia in kaart. Deze bevindingen kunnen onderzoekers helpen bij het ontwerpen van efficiëntere, op biomaterialen gebaseerde systemen voor behandeling van lage rugpijn.

Shariar Sharifi (Iran, 1977) studeerde Biomedische Technologie in Teheran. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het BioMedical Materials program.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.