Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sexual risky behaviour among Slovak adolescents and young adults: social and psychological factors

10 december 2012

Promotie: dhr. O. Kalina, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Sexual risky behaviour among Slovak adolescents and young adults: social and psychological factors

Promotor(s): prof.dr. S.A. Reijneveld

Faculteit: Medische Wetenschappen

Samenhang tussen gedrag, psychologie en seksuele risico’s nader in kaart

Patronen van seksueel gedrag tijdens adolescentie en jonge volwassenheid kunnen een sterke invloed hebben op de gezondheid en het seksueel gezondheidsgedrag later. Omdat seksueel risicogedrag (SRG) sterk samenhangt met andere soorten gezondheidsschadend gedrag is het richten van de aandacht op dit gedrag nog meer van belang.

Ondrej Kalina onderzocht de relatie tussen SRG van Slowaakse adolescenten en jong volwassenen en gedragsmatige factoren (alcoholgebruik, tabakgebruik, seksueel gedrag), psychologische factoren (extraversie, neuroticisme, eigenwaarde, welbevinden, onderwijsaspiraties, waarden, religiositeit) en sociale factoren (gezinsstructuur, opleiding van de ouders, ondersteuning door ouders, ouderlijk toezicht, sociale steun van vrienden).

Kalina stelt vast dat gedragsfactoren (o.m. alcoholgebruik, seks op jonge leeftijd) nauwer samenhangen met SRG dan (andere) psychologische factoren (o.m. extraversie, religiositeit). Ook concludeert de promovendus dat ouderlijk toezicht sterker is geassocieerd met SRG dan ouderlijke sociale steun. In het bijzonder werd een significant verband gevonden tussen een minder strikt toezicht door de vader en een vroege eerste geslachtsgemeenschap bij meisjes en met inconsistent condoomgebruik bij jongens. Minder strikt toezicht door de moeder hing alleen samen met inconsistent gebruik van condooms bij jongens.

Ondrej Kalina (Slowakije, 1982) studeerde Psychologie aan de Presov University in Presov, Slowakije. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), binnen onderzoeksschool SHARE en aan de Safarik universiteit in Kosice, Slowakije.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws