Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Management and evolution of business process variants

11 december 2012

Promotie: dhr. P. Bulanov, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Management and evolution of business process variants

Promotor(s): prof.dr. M. Aiello

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Meer systeem in het onderhoud van geautomatiseerde bedrijfsprocessen

Bedrijfsprocesmanagementsystemen maken het mogelijk om processen binnen bedrijven en organisaties te automatiseren. Voor veel bedrijven zijn dergelijke systemen tegenwoordig de feitelijke bestaansgrond en de reden waarom ze winst kunnen maken.

Wanneer een organisatie uit afdelingen en gelieerde ondernemingen bestaat, kan het voorkomen dat in afzonderlijke afdelingen vergelijkbare processen zijn geïmplementeerd op een wijze die weliswaar sterk overeenkomt, maar niet exact gelijk is. Een dergelijke familie van soortgelijke processen kan men zien als een reeks verschillende versies van hetzelfde generieke proces, maar in feite zijn het verschillende entiteiten. Hierdoor wordt het moeilijk om alle versies tegelijk te onderhouden. Ook kunnen er problemen ontstaan als er iets in de organisatie verandert dat aanpassing van veel bedrijfsprocessen vereist.

In zijn proefschrift analyseert Pavel Bulanov het probleem van het onderhouden van een reeks soortgelijke bedrijfsprocesversies vanuit verschillende perspectieven. Eerst wordt een raamwerk voor het modelleren van generieke processen gepresenteerd. Dit raamwerk maakt het mogelijk om bedrijfsprocessen met extra declaratieve regels op een traditionele manier te modelleren. De regels zijn geïmplementeerd als extra visuele elementen, zoals pijlen, lijnen of groepen (sub-processen).

Daarna behandelt Bulanov het probleem van het doorzetten van veranderingen in de vorm van geautomatiseerde bedrijfsprocestransformaties. Deze transformaties zijn gebaseerd op het vergelijken van twee bedrijfsprocessen op basis van hun temporale representaties. En ten slotte wordt het probleem van het dynamisch repareren van processen behandeld met behulp van eenmalig automatisch gegenereerde bedrijfsprocessen.

Pavel Bulanov (Belarus, 1980) studeerde Computer Science aan de Belarussian State University. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de onderzoeksgroep Distributed Systems van de RUG en gefinancierd door NWO.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 15 maart 2019

  Should you fear technology? – Promovenda Femke Cnossen wint 3 Minute Thesis Competition

  Femke Cnossen won afgelopen woensdag de 3 Minute Thesis Competition 2019. Twaalf RUG-promovendi presenteerden hun onderzoek op een toegankelijke manier aan een breed publiek, en dat in slechts drie minuten en met behulp van één afbeelding. Cnossen,...

 • 14 maart 2019

  Bedrijven geven Groningse bèta-studenten college

  Zo’n 200 Bèta-studenten van de Faculty of Science and Engineering krijgen deze maand een college van het bedrijfsleven. In de zogeheten Bedrijf&Studentmaand krijgen ze actuele case studies uit de praktijk voorgeschoteld en bedrijven zoals Philips Drachten...