Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Proteoglycans modulate renal inflammation. Studies on complement and leukocyte recruitment

05 december 2012

Promotie: mw. A. Zaferani, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Proteoglycans modulate renal inflammation. Studies on complement and leukocyte recruitment

Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis, prof.dr. M.R. Daha

Faculteit: Medische Wetenschappen

Rol van proteoglycanen bij ontstaan nierschade

De huidige behandeling van nierfalen is gebaseerd op het vervangen van de nierfunctie door dialyse of transplantatie. Na niertransplantatie blijft een verhoogd risico op nierfalen bestaan, waarbij ontstekingsreacties een grote rol spelen.

Azadeh Zaferani onderzocht mogelijkheden om deze ontstekingsreacties tegen te gaan. Daarbij richtte zij haar aandacht op de interactie tussen het aangeboren immuunsysteem (meer specifiek: het complementsysteem) en proteoglycanen. Dit zijn complexe glycoconjugaten die in ieder weefsel voorkomen op het celoppervlak en in de extracellulaire matrix.

Zaferani laat zien hoe nierschade kan ontstaan door interactie tussen proteoglycanen en het complementsysteem. Daarnaast toont ze aan dat er een nieuwe rol is voor basaal membraan proteoglycanen bij het optreden van nierschade. Deze inzichten in moleculaire interacties kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Voordat deze behandelingen er zijn, moet er echter nog veel nader onderzoek worden verricht.

Azadeh Zaferani (Iran, 1979) studeerde Geneeskunde te Teheran. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.