Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

DNA-based asymmetric catalysis as a synthetic tool

07 december 2012

Promotie: dhr. R.P. Megens, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: DNA-based asymmetric catalysis as a synthetic tool

Promotor(s): prof.dr. J.G. Roelfes

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Chirale katalysator

De helische structuur van DNA heeft altijd al aantrekkingskracht gehad op chemici. Rik Megens gebruikte DNA om een enantioselectieve katalysator te ontwikkelen. Dit concept is gebaseerd op een achiraal metaalcomplex dat kan binden aan DNA. Hierdoor wordt het beïnvloed door de chirale omgeving die door het DNA gevormd wordt en die kan worden overgedragen op verschillende asymmetrisch gekatalyseerde reacties zoals de Diels-Alder reactie, Michael additie, Friedel-Crafts alkylering en meer recent de syn-hydratie reactie.

In het proefschrift wordt het gebruik van DNA-gebaseerde katalyse verder uitgewerkt voor het gebruik in synthetisch interessante reacties. Het onderzoek was gericht op twee gebieden, namelijk de optimalisatie van de reactiecondities met betrekking tot de reactieschaal en het recyclen van de DNA-koper katalysator, en de ontwikkeling van nieuwe reacties die hiervoor onbekend of moeilijk uit te voeren waren.

Rik Megens (Harderwijk, 1984) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh Instituut voor Chemie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...