Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

DNA-based asymmetric catalysis as a synthetic tool

07 december 2012

Promotie: dhr. R.P. Megens, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: DNA-based asymmetric catalysis as a synthetic tool

Promotor(s): prof.dr. J.G. Roelfes

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Chirale katalysator

De helische structuur van DNA heeft altijd al aantrekkingskracht gehad op chemici. Rik Megens gebruikte DNA om een enantioselectieve katalysator te ontwikkelen. Dit concept is gebaseerd op een achiraal metaalcomplex dat kan binden aan DNA. Hierdoor wordt het beïnvloed door de chirale omgeving die door het DNA gevormd wordt en die kan worden overgedragen op verschillende asymmetrisch gekatalyseerde reacties zoals de Diels-Alder reactie, Michael additie, Friedel-Crafts alkylering en meer recent de syn-hydratie reactie.

In het proefschrift wordt het gebruik van DNA-gebaseerde katalyse verder uitgewerkt voor het gebruik in synthetisch interessante reacties. Het onderzoek was gericht op twee gebieden, namelijk de optimalisatie van de reactiecondities met betrekking tot de reactieschaal en het recyclen van de DNA-koper katalysator, en de ontwikkeling van nieuwe reacties die hiervoor onbekend of moeilijk uit te voeren waren.

Rik Megens (Harderwijk, 1984) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh Instituut voor Chemie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...