Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

DNA-based asymmetric catalysis as a synthetic tool

07 december 2012

Promotie: dhr. R.P. Megens, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: DNA-based asymmetric catalysis as a synthetic tool

Promotor(s): prof.dr. J.G. Roelfes

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Chirale katalysator

De helische structuur van DNA heeft altijd al aantrekkingskracht gehad op chemici. Rik Megens gebruikte DNA om een enantioselectieve katalysator te ontwikkelen. Dit concept is gebaseerd op een achiraal metaalcomplex dat kan binden aan DNA. Hierdoor wordt het beïnvloed door de chirale omgeving die door het DNA gevormd wordt en die kan worden overgedragen op verschillende asymmetrisch gekatalyseerde reacties zoals de Diels-Alder reactie, Michael additie, Friedel-Crafts alkylering en meer recent de syn-hydratie reactie.

In het proefschrift wordt het gebruik van DNA-gebaseerde katalyse verder uitgewerkt voor het gebruik in synthetisch interessante reacties. Het onderzoek was gericht op twee gebieden, namelijk de optimalisatie van de reactiecondities met betrekking tot de reactieschaal en het recyclen van de DNA-koper katalysator, en de ontwikkeling van nieuwe reacties die hiervoor onbekend of moeilijk uit te voeren waren.

Rik Megens (Harderwijk, 1984) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh Instituut voor Chemie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws