Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

UMCG en RUG werken aan gezondheidsvaardigheden van ouderen in Europa (Dutch)

1 ¼ miljoen EU-subsidie voor Noordelijk onderzoeksconsortium
13 december 2012

UMCG en RUG gaan samen met diverse onderzoekspartners en bedrijven een groot onderzoek doen naar gezondheidsvaardigheden van ouderen in het kader van Healthy Ageing, gezond en actief ouder worden. Welke gezondheidsvaardigheden hebben ouderen nodig om gezond te leven en hun weg te vinden in de zorg? Hoe kan de zorg ouderen met weinig gezondheidsvaardigheden beter ondersteunen. Hoe kunnen mensen het best informatie over gezondheid krijgen? En wat kan de zorg leren van bedrijven die zich richten op ouderen? Uiteindelijk moeten de antwoorden op deze en andere vragen leiden tot concrete acties: interventies en programma’s waarmee ouderen gezonder kunnen leven.

Eerder onderzoek laat zien dat meer dan 50% van de ouderen in Europa te weinig gezondheidsvaardigheden heeft. Zij kunnen informatie over gezondheid, preventie en zorg niet goed lezen, begrijpen en toepassen, en kunnen onvoldoende beslissen over hun eigen gezondheid. De Europese Unie stelt in totaal 3 miljoen euro subsidie beschikbaar om dit onderzoek uit te voeren, waarvan 1 ¼ miljoen euro aan het ‘Groningse’ deel.

Het project wordt uitgevoerd door het UMCG en RUG samen met  de Hanzehogeschool, noordelijke bedrijven en diverse Europese partners. Consortia van onderzoeksinstellingen en bedrijven in tien andere Europese landen nemen delen van het onderzoek voor hun rekening. Binnen Noord-Nederland dragen ook ICT-bedrijf Vitalinq en uitgever Noordhoff belangrijk bij, daarnaast onder andere TNO-CBO.
De samenwerking moet leiden tot een integrale Europese aanpak om ouderen makkelijker om te laten gaan met zorg en preventie, en hun beter in staat te stellen daarover te beslissen. Op 13 en 14 december 2012 komen alle (22) Europese partners naar Groningen om de aftrap te geven voor dit project dat belangrijk bij kan dragen aan Healthy Ageing. Naar verwachting zal het onderzoeksproject eind 2015 zijn afgerond.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00.
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:35

Meer nieuws

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...

 • 25 juli 2018

  Deniz Ba┼čkent genomineerd voor Huibregtsenprijs

  Prof. dr. Deniz Baskent, als hoogleraar Auditieve perceptie verbonden aan de afdeling KNO van het UMCG/Faculteit Medische Wetenschappen, is een van de zes genomineerden voor de Huibregtsenprijs 2018. Op 8 oktober 2018 maakt juryvoorzitter Wim van Saarloos...

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...