Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

UMCG en RUG werken aan gezondheidsvaardigheden van ouderen in Europa (Dutch)

1 ¼ miljoen EU-subsidie voor Noordelijk onderzoeksconsortium
13 december 2012

UMCG en RUG gaan samen met diverse onderzoekspartners en bedrijven een groot onderzoek doen naar gezondheidsvaardigheden van ouderen in het kader van Healthy Ageing, gezond en actief ouder worden. Welke gezondheidsvaardigheden hebben ouderen nodig om gezond te leven en hun weg te vinden in de zorg? Hoe kan de zorg ouderen met weinig gezondheidsvaardigheden beter ondersteunen. Hoe kunnen mensen het best informatie over gezondheid krijgen? En wat kan de zorg leren van bedrijven die zich richten op ouderen? Uiteindelijk moeten de antwoorden op deze en andere vragen leiden tot concrete acties: interventies en programma’s waarmee ouderen gezonder kunnen leven.

Eerder onderzoek laat zien dat meer dan 50% van de ouderen in Europa te weinig gezondheidsvaardigheden heeft. Zij kunnen informatie over gezondheid, preventie en zorg niet goed lezen, begrijpen en toepassen, en kunnen onvoldoende beslissen over hun eigen gezondheid. De Europese Unie stelt in totaal 3 miljoen euro subsidie beschikbaar om dit onderzoek uit te voeren, waarvan 1 ¼ miljoen euro aan het ‘Groningse’ deel.

Het project wordt uitgevoerd door het UMCG en RUG samen met  de Hanzehogeschool, noordelijke bedrijven en diverse Europese partners. Consortia van onderzoeksinstellingen en bedrijven in tien andere Europese landen nemen delen van het onderzoek voor hun rekening. Binnen Noord-Nederland dragen ook ICT-bedrijf Vitalinq en uitgever Noordhoff belangrijk bij, daarnaast onder andere TNO-CBO.
De samenwerking moet leiden tot een integrale Europese aanpak om ouderen makkelijker om te laten gaan met zorg en preventie, en hun beter in staat te stellen daarover te beslissen. Op 13 en 14 december 2012 komen alle (22) Europese partners naar Groningen om de aftrap te geven voor dit project dat belangrijk bij kan dragen aan Healthy Ageing. Naar verwachting zal het onderzoeksproject eind 2015 zijn afgerond.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00.
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:35

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.

 • 03 oktober 2018

  €4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar duurzame mantelzorg

  Een internationaal netwerk ‘ENTWINE informal care’, geleid door prof. Mariët Hagedoorn en prof. Robbert Sanderman van de afdeling gezondheidspsychologie van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van ruim €4 miljoen. Met deze subsidie kunnen 15 beginnende...