Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Breedband op het platteland

18 december 2012

Op vrijdag 14 december 2012 heeft prof.dr. Dirk Strijker het rapport ‘Breedband op het Platteland’ aangeboden aan de Groningse gedeputeerde Marianne Besselink. Het rapport laat zien dat de internettoegang op het (Groningse) platteland onvoldoende is, en wat er aan moet gebeuren. Het onderzoek is gefinancierd door de provincie Groningen vanuit het Reservefonds Leefbaarheid Krimpgebieden. Het is uitgevoerd door promovendus Koen Salemink en hoogleraar Plattelandsontwikkeling Dirk Strijker, beide verbonden aan Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.

Bij de aanbieding was ook Hennie Sanders aanwezig, directeur van zorggroep Oosterlengte in Winschoten. Dat is niet toevallig; in het rapport wordt met name op de ontwikkelingen in de zorg gewezen. Voor goede (thuis)zorg is in de nabije toekomst de beschikbaarheid van adequate internetverbindingen op het platteland een vereiste.

In het rapport wordt geconcludeerd dat glasvezel de meest toekomstbestendige verbinding is.

Het onderzoek komt voort uit een initiatief van Strijker en Sanders. Dat initiatief heeft er ook toe geleid dat allerlei instellingen en organisaties in Oost-Groningen de handen ineen hebben geslagen om toegang tot snel internet op het dunbevolkte platteland te realiseren. Het betreft onder meer LTO-Noord, ANBO, VNO-NCW, KvK, Vereniging Groninger Dorpen, onderwijsinstellingen, de gemeente Oldambt en zorggroep Oosterlengte. Salemink en Strijker begeleiden het proces. Inmiddels is een pilot gestart in het gebied Nieuwolda om een open glasvezelnetwerk te realiseren waar alle, ook verspreide, adressen op moeten worden aangesloten.

In een eerste reactie gaf de gedeputeerde aan dat de provincie binnenkort met een notitie komt over de rol van de provincie. Op 11 februari 2013 organiseert de provincie een discussiemiddag in Winschoten over dit onderwerp. Het rapport ‘Breedband op het platteland’ wordt daar verder toegelicht.

Laatst gewijzigd:22 november 2017 10:46

Meer nieuws