Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Petra Hendriks - Language acquisition and the Eliza effect

27 november 2012

It is generally believed that children must first learn to comprehend a linguistic expression before they can correctly use it themselves. However, several studies have found that children's production of correct word order, pronouns like he and him, and several other linguistic forms seems to precede their comprehension. This surprising pattern may not have been observed earlier because not only the interactions of humans with computers, but also the interactions of adults with children are subject to the Eliza effect: the susceptibility to read far more understanding than is warranted into strings of words (Hofstadter, 1996). In this talk I will discuss an explanation of asymmetries between children's production and their comprehension in terms of children's non-adult ranking of the constraints of their grammar and their failure to consider the perspective of their conversational partner. Evidence will be presented from linguistic experiments such as eyetracking (e.g., Cannizzaro, 2012) and cognitive modeling in ACT-R (van Rij, 2012) to support this explanation.

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...