Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Petra Hendriks - Language acquisition and the Eliza effect

27 november 2012

It is generally believed that children must first learn to comprehend a linguistic expression before they can correctly use it themselves. However, several studies have found that children's production of correct word order, pronouns like he and him, and several other linguistic forms seems to precede their comprehension. This surprising pattern may not have been observed earlier because not only the interactions of humans with computers, but also the interactions of adults with children are subject to the Eliza effect: the susceptibility to read far more understanding than is warranted into strings of words (Hofstadter, 1996). In this talk I will discuss an explanation of asymmetries between children's production and their comprehension in terms of children's non-adult ranking of the constraints of their grammar and their failure to consider the perspective of their conversational partner. Evidence will be presented from linguistic experiments such as eyetracking (e.g., Cannizzaro, 2012) and cognitive modeling in ACT-R (van Rij, 2012) to support this explanation.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:35
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...