Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Petra Hendriks - Language acquisition and the Eliza effect

27 november 2012

It is generally believed that children must first learn to comprehend a linguistic expression before they can correctly use it themselves. However, several studies have found that children's production of correct word order, pronouns like he and him, and several other linguistic forms seems to precede their comprehension. This surprising pattern may not have been observed earlier because not only the interactions of humans with computers, but also the interactions of adults with children are subject to the Eliza effect: the susceptibility to read far more understanding than is warranted into strings of words (Hofstadter, 1996). In this talk I will discuss an explanation of asymmetries between children's production and their comprehension in terms of children's non-adult ranking of the constraints of their grammar and their failure to consider the perspective of their conversational partner. Evidence will be presented from linguistic experiments such as eyetracking (e.g., Cannizzaro, 2012) and cognitive modeling in ACT-R (van Rij, 2012) to support this explanation.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:35
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Video's Three Minutes Thesis Competition

  Een ingewikkeld onderwerp uitleggen in drie minuten aan een lekenpubliek op een begrijpelijke, enthousiaste en fascinerende manier, dat is de Three Minutes Thesis Competition(‘3MT’). Het concept is afkomstig van de University of Queensland en is overgewaaid...