Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

GCEL en Energy Valley Platform, 15 oktober 2012

12 november 2012
.

GCEL heeft,op verzoek van en in samenwerking met Energy Valley, op 15 oktober 2012 een symposium georganiseerd over 'Energie en Recht – Van de Vermarkting en de Vergroening' dat werd gehouden bij de Dairy Campus in Goutum, Friesland. Het symposium had als doel om de leden van Energy Valley (overheden en industrie) inzicht te bieden in de ontwikkeling van het energierecht en welke invloed dit heeft op de ontwikkeling van de energiesector in Noord-Nederland.

Om deze invloed duidelijk te maken, hebben de organisatoren een aantal advocaten en bedrijfsjuristen gevraagd om zitting te nemen in een discussiepanel. Dit panel heeft kunnen reageren op een groot aantal uiteenlopende onderwerpen. Na een introductie en welkom van Pauline Kooistra van Energy Valley, begon Prof. Dr. Martha Roggenkamp met een introductie over het energierecht en het werk van GCEL.

Dit werd gevolgd door een presentatie van Prof. Dr. Hans Vedder over de invloed van het mededingingsrecht op de energiesector en de energiecontracten.

Vervolgens introduceerde Mr Hannah Kruimer het non-discriminatiebeginsel en wat de betekenis hiervan is bij het verkrijgen van toegang tot transmissienetten en onder welke voorwaarden toch een onderscheid gemaakt kan worden tussen derden-gebruikers.

Mr Hannah Müller ging daarna in op de ontwikkeling van offshore wind energie en de juridische voorwaarden waaronder offshore wind energie en offshore elektriciteitsnetten ontwikkeld kunnen worden.

Daarna behandelde Mr Daisy Tempelman een andere hernieuwbare energiebron – biogas – en presenteerde zij wat juridische highlights van groen-gasinvoeding. Tenslotte werden een tweetal juridische instrumenten behandeld om CO2-uitstoot te beperken.

Dr. Avelien Haan-Kamminga en Drs. Mr Marijn Holwerda schetsten het juridische kader van CO2 opslag en presenteerden een aantal alternatieven om lange termijn aansprakelijkheid te beperken.

Dr. Edwin Woerdman was de laatste spreker en liet het publiek kennismaken met het instrument van de emissiehandel en de voor- en nadelen van dit instrument ten opzichte van een eventuele CO2 belasting. Het symposium werd afgesloten met een aangename borrel.

.
.
.
Laatst gewijzigd:12 juli 2018 09:19
printView this page in: English

Meer nieuws