Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Children with cleft lip and palate. Capita selecta

28 november 2012

Promotie: dhr. P. van der Heijden, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Children with cleft lip and palate. Capita selecta

Promotor(s): prof.dr. S.M. Goorhuis-Brouwer, prof.dr. B.F.A.M. van der Laan

Faculteit: Medische Wetenschappen

Neusoperatie bij schisis: bij jongens vanaf 17 jaar verantwoord, bij meisjes vanaf 16

Schisis (in de volksmond ‘hazenlip’) is de meest voorkomende aangeboren afwijking van het gezicht. Veel schisispatiënten willen de afwijkende vorm van hun neus laten corrigeren – niet alleen omdat ze dit mooier vinden, maar ook om functionele redenen. De benodigde operatie kan pas uitgevoerd worden wanneer het aangezicht volgroeid is. Maar wanneer is dat het geval?

Perry van der Heijden verrichtte een systematische literatuurstudie om deze vraag te beantwoorden. Hij stelt vast dat de neus bij jongens op zeventienjarige leeftijd is uitgegroeid, en bij meisjes op zestienjarige leeftijd. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met eventuele individuele verschillen.

Een vaak optredend probleem bij schisis is dat er bij het spreken teveel geluid door de neus komt. Om de ernst van deze ‘hypernasaliteit’ in kaart te brengen, wordt een nasometer gebruikt. Van der Heijden stelt vast dat de nasometer pas gebruikt kan worden vanaf vijf jaar. Jongere kinderen kunnen niet goed genoeg aan het onderzoek meewerken.

Een nieuwe ontwikkeling is nasoalveolaire molding (NAM), waarbij de neus van een pas geboren baby met schisis kan worden gevormd met ‘prechirurgische orthodontie’. Het voordeel is dat het kraakbeen van een pasgeboren baby nog relatief gemakkelijk vervormbaar is. De verwachtingen van deze methode zijn hooggespannen. Van der Heijden stelt echter vast dat de effectiviteit van deze behandeling nog onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd is.

Perry van der Heijden (Rhenen, 1980) studeerde Geneeskunde te Utrecht. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling Keel-, Neus-, en Oorheelkunde en Hoofd-Halschirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), tijdens zijn opleiding tot KNO-arts in het UMCG. Inmiddels is hij KNO-arts in ziekenhuis Sint Jansdal te Harderwijk.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws