Children with cleft lip and palate. Capita selecta
Promotie: dhr. P. van der Heijden, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Children with cleft lip and palate. Capita selecta
Promotor(s): prof.dr. S.M. Goorhuis-Brouwer, prof.dr. B.F.A.M. van der Laan
Faculteit: Medische Wetenschappen
Neusoperatie bij schisis: bij jongens vanaf 17 jaar verantwoord, bij meisjes vanaf 16
Schisis (in de volksmond ‘hazenlip’) is de meest voorkomende aangeboren afwijking van het gezicht. Veel schisispatiënten willen de afwijkende vorm van hun neus laten corrigeren – niet alleen omdat ze dit mooier vinden, maar ook om functionele redenen. De benodigde operatie kan pas uitgevoerd worden wanneer het aangezicht volgroeid is. Maar wanneer is dat het geval?
Perry van der Heijden verrichtte een systematische literatuurstudie om deze vraag te beantwoorden. Hij stelt vast dat de neus bij jongens op zeventienjarige leeftijd is uitgegroeid, en bij meisjes op zestienjarige leeftijd. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met eventuele individuele verschillen.
Een vaak optredend probleem bij schisis is dat er bij het spreken teveel geluid door de neus komt. Om de ernst van deze ‘hypernasaliteit’ in kaart te brengen, wordt een nasometer gebruikt. Van der Heijden stelt vast dat de nasometer pas gebruikt kan worden vanaf vijf jaar. Jongere kinderen kunnen niet goed genoeg aan het onderzoek meewerken.
Een nieuwe ontwikkeling is nasoalveolaire molding (NAM), waarbij de neus van een pas geboren baby met schisis kan worden gevormd met ‘prechirurgische orthodontie’. Het voordeel is dat het kraakbeen van een pasgeboren baby nog relatief gemakkelijk vervormbaar is. De verwachtingen van deze methode zijn hooggespannen. Van der Heijden stelt echter vast dat de effectiviteit van deze behandeling nog onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd is.
Perry van der Heijden (Rhenen, 1980) studeerde Geneeskunde te Utrecht. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling Keel-, Neus-, en Oorheelkunde en Hoofd-Halschirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), tijdens zijn opleiding tot KNO-arts in het UMCG. Inmiddels is hij KNO-arts in ziekenhuis Sint Jansdal te Harderwijk.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:00 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.