Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Extreme data lineage in ad-hoc astronomical data processing

30 november 2012

Promotie: dhr. J. Mwebaze, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Extreme data lineage in ad-hoc astronomical data processing

Promotor(s): prof.dr. E.A. Valentijn

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Data-efficiënt verwerken met Astro-WISE

Bij wetenschappelijke dataverwerking is het handig om de afkomst van gegevens, beeldpunten en programmacode te kennen. Het proefschrift van Johnson Mwebaze behandelt de problemen die optreden bij het vastleggen en gebruiken van deze kennis in een omgeving met ad-hoc dataverwerking.

Mwebaze ontwikkelde een datamodel dat geschikt is voor zulke ad-hoc gegevensverwerking en dat beschikt over methoden om de bijbehorende afkomst te bewaren en op te vragen. De afkomst van gegevens, beeldpunten en programmacode leidt tot efficiëntere dataverwerking, tot gedeeltelijke verwerking van astronomische afbeeldingen en tot het halfautomatisch aanpassen van verwerkingsstappen.

Deze technieken werden geïmplementeerd in het alles-in-een systeem Astro-WISE. Wetenschappers kunnen daarmee ruwe data archiveren, kalibreren en analyseren. Astro-WISE combineert de afkomst van gegevens, beeldpunten en programmacode om zo meerdere surveys te kunnen ondersteunen met een innovatieve verwerkingsmethode van astronomische afbeeldingen. Dit gebeurt in een gedistribueerde omgeving.

Mwebaze demonstreerde de efficiëntie van Astro-WISE bij het zoeken naar bijzondere sterrenkundige objecten en ontdekte enkele van de verst weggelegen quasars.

Johnson Mwebaze (Oeganda, 1975) studeerde informatica in Makarere. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde en gefinancierd door het NPT-programma.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...