Extreme data lineage in ad-hoc astronomical data processing
Promotie: dhr. J. Mwebaze, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Extreme data lineage in ad-hoc astronomical data processing
Promotor(s): prof.dr. E.A. Valentijn
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Data-efficiënt verwerken met Astro-WISE
Bij wetenschappelijke dataverwerking is het handig om de afkomst van gegevens, beeldpunten en programmacode te kennen. Het proefschrift van Johnson Mwebaze behandelt de problemen die optreden bij het vastleggen en gebruiken van deze kennis in een omgeving met ad-hoc dataverwerking.
Mwebaze ontwikkelde een datamodel dat geschikt is voor zulke ad-hoc gegevensverwerking en dat beschikt over methoden om de bijbehorende afkomst te bewaren en op te vragen. De afkomst van gegevens, beeldpunten en programmacode leidt tot efficiëntere dataverwerking, tot gedeeltelijke verwerking van astronomische afbeeldingen en tot het halfautomatisch aanpassen van verwerkingsstappen.
Deze technieken werden geïmplementeerd in het alles-in-een systeem Astro-WISE. Wetenschappers kunnen daarmee ruwe data archiveren, kalibreren en analyseren. Astro-WISE combineert de afkomst van gegevens, beeldpunten en programmacode om zo meerdere surveys te kunnen ondersteunen met een innovatieve verwerkingsmethode van astronomische afbeeldingen. Dit gebeurt in een gedistribueerde omgeving.
Mwebaze demonstreerde de efficiëntie van Astro-WISE bij het zoeken naar bijzondere sterrenkundige objecten en ontdekte enkele van de verst weggelegen quasars.
Johnson Mwebaze (Oeganda, 1975) studeerde informatica in Makarere. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde en gefinancierd door het NPT-programma.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:01 |
Meer nieuws
-
06 mei 2025
Netcongestie oplossen: “Beter gebruik maken van wat we nu al hebben”
Netcongestie vormt een groot probleem. Er is zeer geringe capaciteit om nieuwe huishoudens en bedrijven aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk en het risico bestaat dat de energietransitie tot stilstand komt. Michele Cucuzzella, universitair...
-
29 april 2025
Impact | Rubber recycling
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Francesco Picchioni voor zijn nieuwe rubber recycling technologie.
-
29 april 2025
Impact | Besluitvorming tussen mens en AI verbeteren in de gezondheidszorg
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Andra Cristiana Minculescu met haar research project over het verbeteren van menselijke en AI...