Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Extreme data lineage in ad-hoc astronomical data processing

30 november 2012

Promotie: dhr. J. Mwebaze, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Extreme data lineage in ad-hoc astronomical data processing

Promotor(s): prof.dr. E.A. Valentijn

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Data-efficiënt verwerken met Astro-WISE

Bij wetenschappelijke dataverwerking is het handig om de afkomst van gegevens, beeldpunten en programmacode te kennen. Het proefschrift van Johnson Mwebaze behandelt de problemen die optreden bij het vastleggen en gebruiken van deze kennis in een omgeving met ad-hoc dataverwerking.

Mwebaze ontwikkelde een datamodel dat geschikt is voor zulke ad-hoc gegevensverwerking en dat beschikt over methoden om de bijbehorende afkomst te bewaren en op te vragen. De afkomst van gegevens, beeldpunten en programmacode leidt tot efficiëntere dataverwerking, tot gedeeltelijke verwerking van astronomische afbeeldingen en tot het halfautomatisch aanpassen van verwerkingsstappen.

Deze technieken werden geïmplementeerd in het alles-in-een systeem Astro-WISE. Wetenschappers kunnen daarmee ruwe data archiveren, kalibreren en analyseren. Astro-WISE combineert de afkomst van gegevens, beeldpunten en programmacode om zo meerdere surveys te kunnen ondersteunen met een innovatieve verwerkingsmethode van astronomische afbeeldingen. Dit gebeurt in een gedistribueerde omgeving.

Mwebaze demonstreerde de efficiëntie van Astro-WISE bij het zoeken naar bijzondere sterrenkundige objecten en ontdekte enkele van de verst weggelegen quasars.

Johnson Mwebaze (Oeganda, 1975) studeerde informatica in Makarere. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde en gefinancierd door het NPT-programma.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 februari 2019

  RUG gunt bouw Feringa Building aan Ballast Nedam

  De bouwkundige aanbestedingsprocedure voor de bouw van onze nieuwe Feringa Building is binnenkort afgerond: Ballast Nedam gaat het indrukwekkende gebouw voor Beta-technisch onderwijs en onderzoek bouwen op de Zernike Campus.

 • 20 februari 2019

  De ongebruikelijke erfelijkheid van telomeerlengte

  Bij de overerving van telomeerlengte spelen epigenetische effecten een belangrijke rol. Zeker een derde van de overerving is epigenetisch van aard. Dat concluderen Groninger onderzoekers, die voor het eerst een schatting van dit fenomeen konden maken...

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.