Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Extreme data lineage in ad-hoc astronomical data processing

30 november 2012

Promotie: dhr. J. Mwebaze, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Extreme data lineage in ad-hoc astronomical data processing

Promotor(s): prof.dr. E.A. Valentijn

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Data-efficiënt verwerken met Astro-WISE

Bij wetenschappelijke dataverwerking is het handig om de afkomst van gegevens, beeldpunten en programmacode te kennen. Het proefschrift van Johnson Mwebaze behandelt de problemen die optreden bij het vastleggen en gebruiken van deze kennis in een omgeving met ad-hoc dataverwerking.

Mwebaze ontwikkelde een datamodel dat geschikt is voor zulke ad-hoc gegevensverwerking en dat beschikt over methoden om de bijbehorende afkomst te bewaren en op te vragen. De afkomst van gegevens, beeldpunten en programmacode leidt tot efficiëntere dataverwerking, tot gedeeltelijke verwerking van astronomische afbeeldingen en tot het halfautomatisch aanpassen van verwerkingsstappen.

Deze technieken werden geïmplementeerd in het alles-in-een systeem Astro-WISE. Wetenschappers kunnen daarmee ruwe data archiveren, kalibreren en analyseren. Astro-WISE combineert de afkomst van gegevens, beeldpunten en programmacode om zo meerdere surveys te kunnen ondersteunen met een innovatieve verwerkingsmethode van astronomische afbeeldingen. Dit gebeurt in een gedistribueerde omgeving.

Mwebaze demonstreerde de efficiëntie van Astro-WISE bij het zoeken naar bijzondere sterrenkundige objecten en ontdekte enkele van de verst weggelegen quasars.

Johnson Mwebaze (Oeganda, 1975) studeerde informatica in Makarere. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde en gefinancierd door het NPT-programma.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart