Clinical relevance of low free protein S levels
Promotie: dhr. R. Mulder, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Clinical relevance of low free protein S levels
Promotor(s): prof.dr. J.C. Kluin-Nelemans
Faculteit: Medische Wetenschappen
Rol van proteïne S bij bloedstelping nader in kaart
Voor bloedstelping is fibrinevorming nodig. Fibrine ontstaat in een complex proces van interacties tussen tal van verschillende stoffen in het bloed. Normaal gesproken zijn stoffen die stolling bevorderen en stoffen die stolling afremmen met elkaar in evenwicht. Maar dit evenwicht kan verstoord worden, bijvoorbeeld door een erfelijke afwijking. Dan kan het risico op trombose toenemen.
René Mulder bracht de rol van de stollingsremmende stof proteïne S bij bloedstelping nader in kaart. Bij het meten van de hoeveelheid van een bepaalde stof in het bloed wordt vaak de ondergrens van een normaalwaardengebied gebruikt als afkapwaarde voor het vaststellen van een deficiëntie. Bij het vaststellen van de hoeveelheid proteïne S is dit echter niet verstandig, stelt Mulder vast. Bij toepassing van de normaalwaardenondergrens als afkapwaarde voor vrij proteïne S zal in veel gevallen onterecht een klinisch relevante proteïne S deficiëntie worden vastgesteld.
Recente studies hebben aangetoond dat de functie van proteïne S lijkt samen te hangen met die van een andere stollingsremmende stof, de tissue factor pathway inhibitor (TFPI). Verlaagde proteïne S-waarden zouden gepaard gaan met verlaagde TFPI-spiegels. Mulder vond juist verhoogde TFPI-waarden in een subgroep van patiënten met licht verlaagde vrij proteïne S spiegels en nauwelijks verhoogd risico op trombose. Hij stelt daarom voor om bij een patiënt met een licht verlaagde vrij proteïne S-spiegel ook de TFPI-waarde te meten. Zo kan het risico op trombose beter ingeschat worden, is de verwachting. Toekomstig onderzoek zal moeten aantonen of de aanvullende TFPI-meting nuttig is.
René Mulder (Assen, 1980) studeerde Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek aan de Hanzehogeschool te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Hematologie en Laboratoriumgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Mulder blijft werkzaam als analist in het UMCG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:01 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.