Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The anatomy of antonymy: a corpus-driven approach

30 november 2012

Promotie: mw. G.V. Lobanova, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The anatomy of antonymy: a corpus-driven approach

Promotor(s): prof.dr. L.C. Verbrugge

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Automatisch antoniemen vinden en bestuderen

Het proefschrift van Anna Lobanova behandelt antoniemen (woordparen zoals arm–rijk, dag–nacht, openen–sluiten) en andere paren die onderling een contrast uitdrukken.

Ze richt zich daarbij op twee onderzoeksvragen. Ten eerste bestudeerde ze patroon-gebaseerde methoden om automatisch antoniemen te vinden. Patroon-gebaseerde methoden worden vaak gebruikt om meroniemen (auto–stuur) en hyponiemen (hond–dier) automatisch te identificeren, maar voor antoniemen is deze methode nog niet eerder toegepast. Dit ondanks het feit dat het automatisch identificeren van antoniemen nuttig zou kunnen zijn voor veel toepassingen, zoals het herkennen van ironie en contradicties.

Ten tweede analyseerde ze automatisch gevonden antoniemen en vergeleek die met antoniemen die door theoretisch taalkundigen uitgebreid onderzocht en geclassificeerd zijn. Antoniemen zijn makkelijker te illustreren dan te definiëren. Als gevolg daarvan zijn er al veel verschillende classificaties bedacht. Dit heeft geleid tot meer chaos dan consistentie, in het bijzonder met betrekking tot andere syntactische categorieën dan bijvoeglijk naamwoorden. De corpus-gebaseerde aanpak die in dit proefschrift wordt gehanteerd, biedt een methodologisch verantwoorde en objectieve manier om tegenstellingen te bestuderen door echte data te gebruiken.

Anna Lobanova studeerde taalkunde aan de UvA. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Kunstmatige Intelligentie (Computational Linguistics).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...