Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The anatomy of antonymy: a corpus-driven approach

30 november 2012

Promotie: mw. G.V. Lobanova, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The anatomy of antonymy: a corpus-driven approach

Promotor(s): prof.dr. L.C. Verbrugge

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Automatisch antoniemen vinden en bestuderen

Het proefschrift van Anna Lobanova behandelt antoniemen (woordparen zoals arm–rijk, dag–nacht, openen–sluiten) en andere paren die onderling een contrast uitdrukken.

Ze richt zich daarbij op twee onderzoeksvragen. Ten eerste bestudeerde ze patroon-gebaseerde methoden om automatisch antoniemen te vinden. Patroon-gebaseerde methoden worden vaak gebruikt om meroniemen (auto–stuur) en hyponiemen (hond–dier) automatisch te identificeren, maar voor antoniemen is deze methode nog niet eerder toegepast. Dit ondanks het feit dat het automatisch identificeren van antoniemen nuttig zou kunnen zijn voor veel toepassingen, zoals het herkennen van ironie en contradicties.

Ten tweede analyseerde ze automatisch gevonden antoniemen en vergeleek die met antoniemen die door theoretisch taalkundigen uitgebreid onderzocht en geclassificeerd zijn. Antoniemen zijn makkelijker te illustreren dan te definiëren. Als gevolg daarvan zijn er al veel verschillende classificaties bedacht. Dit heeft geleid tot meer chaos dan consistentie, in het bijzonder met betrekking tot andere syntactische categorieën dan bijvoeglijk naamwoorden. De corpus-gebaseerde aanpak die in dit proefschrift wordt gehanteerd, biedt een methodologisch verantwoorde en objectieve manier om tegenstellingen te bestuderen door echte data te gebruiken.

Anna Lobanova studeerde taalkunde aan de UvA. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Kunstmatige Intelligentie (Computational Linguistics).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...