Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The anatomy of antonymy: a corpus-driven approach

30 november 2012

Promotie: mw. G.V. Lobanova, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The anatomy of antonymy: a corpus-driven approach

Promotor(s): prof.dr. L.C. Verbrugge

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Automatisch antoniemen vinden en bestuderen

Het proefschrift van Anna Lobanova behandelt antoniemen (woordparen zoals arm–rijk, dag–nacht, openen–sluiten) en andere paren die onderling een contrast uitdrukken.

Ze richt zich daarbij op twee onderzoeksvragen. Ten eerste bestudeerde ze patroon-gebaseerde methoden om automatisch antoniemen te vinden. Patroon-gebaseerde methoden worden vaak gebruikt om meroniemen (auto–stuur) en hyponiemen (hond–dier) automatisch te identificeren, maar voor antoniemen is deze methode nog niet eerder toegepast. Dit ondanks het feit dat het automatisch identificeren van antoniemen nuttig zou kunnen zijn voor veel toepassingen, zoals het herkennen van ironie en contradicties.

Ten tweede analyseerde ze automatisch gevonden antoniemen en vergeleek die met antoniemen die door theoretisch taalkundigen uitgebreid onderzocht en geclassificeerd zijn. Antoniemen zijn makkelijker te illustreren dan te definiëren. Als gevolg daarvan zijn er al veel verschillende classificaties bedacht. Dit heeft geleid tot meer chaos dan consistentie, in het bijzonder met betrekking tot andere syntactische categorieën dan bijvoeglijk naamwoorden. De corpus-gebaseerde aanpak die in dit proefschrift wordt gehanteerd, biedt een methodologisch verantwoorde en objectieve manier om tegenstellingen te bestuderen door echte data te gebruiken.

Anna Lobanova studeerde taalkunde aan de UvA. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Kunstmatige Intelligentie (Computational Linguistics).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws