Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Soccer tactics. Dynamics of small-sided games and full-sized matches

26 november 2012

Promotie: dhr. W.G.P. Frencken, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Soccer tactics. Dynamics of small-sided games and full-sized matches

Promotor(s): prof.dr. C. Visscher

Faculteit: Medische Wetenschappen

Tactiek is meetbaar

Prestatieanalyse is het objectief vastleggen en evalueren van gedragingen van één of meer spelers tijdens wedstrijden of trainingen. Het belangrijkste doel is coaches en spelers te voorzien van biomechanische, technische, fysiologische en tactische informatie over speler- en/of teamprestatie. Hiermee is de training te sturen, de prestatie te verbeteren of de wedstrijdvoorbereiding te ondersteunen.

Wouter Frencken heeft een serie studies uitgevoerd bij jeugdige-, volwassen-, amateur- en elite-voetballers, om inzicht te krijgen in tactische prestatie-indicatoren tijdens kleine partijspelen zoals 4 tegen 4 en echte wedstrijden. Middels positiedata (x,y-coördinaten verkregen met tracking-systemen) van spelers zijn onder anderen patroonveranderingen in de afstand tussen twee teams en in oppervlaktes van twee teams geanalyseerd. Daarnaast zijn de afmetingen van het veld gemanipuleerd om patroonveranderingen te analyseren en zijn doelpogingen en doelpunten voorspeld aan de hand van veranderingen in tactische prestatie-indicatoren.

Frencken laat met dit onderzoek zien dat tactische patronen met positiedata inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Verder laat hij zien dat oppervlaktes, middelpunten en afstanden tussen teams het proces van aanvallen en verdedigen beschrijven. Uit zijn onderzoek blijkt dat veldafmetingen tactische patronen beïnvloeden en dat een deel van de doelpogingen en doelpunten voorafgegaan wordt door veranderingen in tactische prestatie-indicatoren in kleine partijspelen en wedstrijden.

Wouter Frencken (Tilburg, 1982) studeerde gezondheidswetenschappen (bewegingswetenschappen) aan de Universiteit Maastricht. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen van het UMCG en de Graduate School for Behavioural and Cognitive Neurosciences (BCN) van de RUG/UMCG. Momenteel werkt hij als docent/onderzoeker bij het Hanze Instituut voor Sportstudies en als sportwetenschapper bij FC Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...