Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Soccer tactics. Dynamics of small-sided games and full-sized matches

26 november 2012

Promotie: dhr. W.G.P. Frencken, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Soccer tactics. Dynamics of small-sided games and full-sized matches

Promotor(s): prof.dr. C. Visscher

Faculteit: Medische Wetenschappen

Tactiek is meetbaar

Prestatieanalyse is het objectief vastleggen en evalueren van gedragingen van één of meer spelers tijdens wedstrijden of trainingen. Het belangrijkste doel is coaches en spelers te voorzien van biomechanische, technische, fysiologische en tactische informatie over speler- en/of teamprestatie. Hiermee is de training te sturen, de prestatie te verbeteren of de wedstrijdvoorbereiding te ondersteunen.

Wouter Frencken heeft een serie studies uitgevoerd bij jeugdige-, volwassen-, amateur- en elite-voetballers, om inzicht te krijgen in tactische prestatie-indicatoren tijdens kleine partijspelen zoals 4 tegen 4 en echte wedstrijden. Middels positiedata (x,y-coördinaten verkregen met tracking-systemen) van spelers zijn onder anderen patroonveranderingen in de afstand tussen twee teams en in oppervlaktes van twee teams geanalyseerd. Daarnaast zijn de afmetingen van het veld gemanipuleerd om patroonveranderingen te analyseren en zijn doelpogingen en doelpunten voorspeld aan de hand van veranderingen in tactische prestatie-indicatoren.

Frencken laat met dit onderzoek zien dat tactische patronen met positiedata inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Verder laat hij zien dat oppervlaktes, middelpunten en afstanden tussen teams het proces van aanvallen en verdedigen beschrijven. Uit zijn onderzoek blijkt dat veldafmetingen tactische patronen beïnvloeden en dat een deel van de doelpogingen en doelpunten voorafgegaan wordt door veranderingen in tactische prestatie-indicatoren in kleine partijspelen en wedstrijden.

Wouter Frencken (Tilburg, 1982) studeerde gezondheidswetenschappen (bewegingswetenschappen) aan de Universiteit Maastricht. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen van het UMCG en de Graduate School for Behavioural and Cognitive Neurosciences (BCN) van de RUG/UMCG. Momenteel werkt hij als docent/onderzoeker bij het Hanze Instituut voor Sportstudies en als sportwetenschapper bij FC Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...

 • 23 mei 2018

  Nederlandse vraag naar gas zal flink stijgen door elektrificatie van huizen en transport

  Overstappen op elektrisch verwarmde huizen en transport via elektrisch aangedreven vervoermiddelen zijn twee belangrijke maatregelen om de CO2-uitstoot in Nederland terug te dringen en ons land minder afhankelijk te maken van fossiele energie zoals...